25 C
Kotor

Slušaj online radio

Odlikovanje za potpredsjednika Opštine Herceg Novi Miloša Konjevića

General Salujanov odlikovao potpredsjednika Opštine Herceg Novi Miloša Konjevića

Jedan od najvećih živih legendi ruske armije, Heroj Sovjetskog Saveza general Aleksandar Salujanov, ovih dana je boravio u Crnoj Gori u cilju osnaživanja odnosa dvije zemlje. Tom prilikom je posjetio i Herceg Novi, čijeg je potpredsjednika Miloša Konjevića odlikovao medaljom 85. godina VDV-a – ordenom heroja Rusije  generala Margelova.

General Salujanov je istakao da duboko cijeni to što u Herceg Novom postoji crkva posvećena jednom od najslavnijih ruskih vojnih komandanata, admiralu Svetom Fjodoru Ušakovu, kao i to što su naši sugrađani u teškim vremenima za Rusiju prije jednog vijeka otvorenog srca primili ruske izbjeglice, o čemu svjedoči i danas sačuvano rusko groblje pored crkve Svetog Fjodora Ušakova.

General Salujanov navodi da je bilo više razloga zbog čega je ovo priznanje potpredsjednik Konjević zaslužio.

-Gradonačelnik Ribinska Denis Dobrjakov lično me upoznao o aktivnostima koje je uprava grada Herceg Novog preduzela da se u ovoj složenoj etapi u međusobnim odnosima Rusije i Crne Gore, kada su odnosi zvaničnih vlasti na najnižem nivou u istoriji, kroz potpisivanje Sporazuma sa gradom Ribinskom i simbolično sačuvaju bratski odnosi naših zemalja. Dobrjakov me takođe informisao da ste ove godine organizovali i Dane ruske duhovnosti i kulture, da je to zaista bila odlično osmišljena manifestacija, za koju se lično nadam da će postati tradicionalna, kazao je general Salujanov prilikom posjete našem gradu.

Potpredsjednik Konjević je tokom sastanka sa generalom Salujanovim istakao važnost očuvanja istorijskih veza i potrebu za daljim osnaživanjem veza naroda i gradova, uz potvrdu da će Dani ruske kulture i duhovnosti i sledeće godine naći mjesto u kalendaru kulturnih dešavanja Herceg Novog.

Prilikom posjete generala Salujanova, direktoru preduzeća “Čistoća” Vladimiru Arsiću su uručene poklon ikone, u znak podrške i priznanja na uspostavljanju bratskih odnosa dva naroda.

General Salujanov živi u Moskvi i obavlja dužnost zamjenika predsjednika Asocijacije Heroja Rusije.

Najčitanije