25 C
Kotor

Slušaj online radio

Održano 7. Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe

U jedinstvenom ambijentu Kotobiljskog izvora,  ovog vikenda održano je Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe. Na takmičenju su učestvovale ekipe iz Crne Gore, Rusije, ali i dvije mješovite, sa takmičarima iz Crne Gore, Srbije, Hrvatske, Rusije i Kolumbije.

Najbolja je bila ekipa Planinarskog kluba „Subra“ u sastavu Dijana Vuković, Vjekoslav Đeri i Andrija Starčević, sa sakupljenih 23 poena koja je nosilac Prelaznog kamena ( Orjenska buža), drugoplasirana je mješovita ekipa „Kameno“, sa 21 poenom, dok je treće mjesto pripalo timu „Zabranjeni bubnjari“ (Rusija), koji je osvojio 20 poena, ocjenio je sudija ovog takmičenja Nikola Brajović, iskusni tradicionalni graditelj suvomeđa.

Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe

Ovaj tip gradnje karakterističan je za hercegnovsko zaleđe ali i druge djelove Crne Gore i Mediterana. Vještina gradnje u tehnici na suvo podrazumijeva obradu i slaganje kamena jedan na drugi bez upotrebe vezivnog materijala. Stabilnost strukture osigurava se pažljivim izborom i slaganjem kamena.

Vještina gradnje na suvo zvanično je 2018. godine upisana u UNESKO-vu listu nematerijalne kulturne baštine.  Upravo da takvo umjeće ne bi bilo zaboravljeno Agencija za razvoj i zaštitu Orjena već sedmi put organizuje takmičenje kako bi znanje i vještine gradnje na suvo prenijeli na mlađe generacije.

Prvog dana održana je radionica gradnje suvomeđe, uz teoretsko i praktično izlaganje, da bi u nedjelju uslijedilo samo takmičenje kao centralni događaj. Za najmlađe je  održan čas gradnje male pokazne suvomeđe, u kome su djeca zaista sa uživanjem masovno učestvovala.

Otvoreno prvenstvo Crne Gore u gradnji suvomeđe

Partneri Agenciji u organizaciji ovog događaja su: Planinarski klub Subra, koji je obavio volonterski dio priprema, Mjesna zajednica Kameno-Žlijebi, na čijoj teritoriji se prvenstvo i održavalo, Nevladino udruženje „Ruke“, koje je izdvojilo svoje domaće gastro suvenire za takmičarske ekipe, a tu je i hotel Vila „Mireli“, koji je obezbijedio prigodno osvježenje.

Najčitanije