24.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Ograničeni kapaciteti za reagovanje na iznenadno zagađenje mora

Foto Stevan Kordić

U slučaju iznenadnog zagađenja Jadrana, država neće imati spremne mehanizme da reaguje na adekvatan način, imajući u vidu da je Državna revizorska institucija utvrdila da postojeći sistem zaštite nije dovoljno efikasan, te da su potrebne djelotvornije mjere za njegovo unapređenje.

Ova revizija dio je šireg projekta u koji su, zbog izlaska na Jadransko more, uključene revizorske institucije Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije, Italije i Albanije. Da li su ove zemlje spremne da reaguju u slučaju zagađenja, biće poznato 12. maja kada je planirana prezentacija izvještaja, kazao je rukovodilac revizije senator dr Branislav Radulović.

Ono što je sada poznato jeste da ni nakon devet godina od izrade nacionalnog akcionog plana za hitno reagovanje u slučaju zagađenja mora sa plovnih objekata, Crna Gora nema materijalno-tehničke niti kadrovske resurse, ne postoji mapa osjetljivih područja, a nije rađena ni konstantna procjena rizika, što je od značaja za reagovanje na iznenadno zagađenje većeg obima. Nije usvojen ni revidirani nacionalni plan, nije uspostavljena odgovarajuća koordinacija među onima koji imaju ulogu u tom planu, a nije potpisan ni jedan regionalni sporazum za zajedničku reakciju u slučaju zagađenja. Neophodne konvencije i dalje čekaju na ratifikaciju, a više ratifikovanih na ispunjenje obaveza.

-Nalazi predmetne revizije su ukazali na identifikovane probleme i slabosti koji ograničavaju uspješnost sistema zaštite Jadranskog mora od iznenadnog zagađenja i ocijenila da Crna Gora ima ograničene kapacitete za zaštitu mora od iznenadnih zagađenja – navode iz DRI.

Ukazuju da nijesu realizovane sve aktivnosti, preporuke i mjere zaštite životne sredine iz Izvještaja o strateškoj procjeni uticaja programa istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju Crne Gore na životnu sredinu. Direktiva EU o sigurnosti naftnih i plinskih djelatnosti na moru još nije implementirana u zakonodavstvo, jer nije donijet Zakon o mjerama sigurnosti prilikom istraživanja i proizvodnje ugljovodonika u podmorju.

Ovom revizijom obuhvaćene su brojne institucije počevši od Uprave pomorske sigurnosti i upravljanja lukama, barska i kotorska Lučka kapetanija, Inspektorat sigurnosti pomorske plovidbe, Direktorat za klimatske promjene i mediteranske poslove, Agencija za zaštitu životne sredine, JP Morsko dobro, Uprava za ugljovodonike, Direktorat za vanredne situacije.

-U postupku vršenja revizije, DRI je izvršila pregled regulative i dokumentacije koja se odnosi na aktivnosti nadležnih institucija, načela rada i djelovanja, zadatke i dužnosti, mjere i postupke za sprečavanje, smanjenje i otklanjanje posledica iznenadnog zagađenja Jadranskog mora, sa kojom raspolažu subjekti revizije, a koja se odnosi na period od 4 godine, tačnije od 2017. do 2020. godine – navode iz DRI.

/Maja Leković/

Izvor:Pobjeda

Najčitanije