23.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Stampedo na vjerskom festivalu u Izraelu: 44 mrtvih

Izrael – foto EPA

Kako rano jutros javljaju BBC i Rojters, spasilački timovi su potvrdili da su u Izraelu poginule 44 osobe u stampedu tokom religijskog festivala u Meronu u sjevero-istočnom dijelu zemlje. Prethodno je izraelska nacionalna služba za vanredne situacije MDA potvrdila da je stradalo više destina ljudi, ali nisu objavili tačan broj poginulih. Takođe, prema nekim procjenama povrijeđeno je preko 100 ljudi, od kojih su mnogi kritično.

Premijer Benjamin Netanjahu rekao je da je ovo “velika tragedija”.

Još uvijek postoje različiti navodi o tome da li su sve žrtve poginule i povrijeđene u stampedu na hodočašću u Meron na Lag BaOmer, godišnjem jevrejskom vjerskom prazniku, na kom je, procenjuje se, bilo više od 100.000 ljudi, ili se, kako neki prenose, jedna od bina na kojoj su se nalazili učesnici proslave urušila.

Ono što se na snimcima i slikama sa lica mjesta može vidjeti, veliki broj ljudi “tiskao” se na malom prostoru neposredno uoči tragedije, a nakon nje na ulicama Merona nalazi se veliki broj pokrivenih tijela.

Ovo je najveći skup u toj zemlji od početka pandemije, a prošlogodišnja proslava je, upravo zbog pandemije, bila otkazana.

Zvaničnici su saopštili da su pokušali da kontrolišu masu u Meronu ali su kasnije naveli da nisu uspjeli u tome da sprovedu pandemijske restrikcije.

Najčitanije