21 C
Kotor

Slušaj online radio

Okončana agonija nekada moćnog riboprerađivača čije su konzerve bile poznate diljem bivše države

sardina foto HRT

U sudski registar Trgovačkog suda u Zadru upisano je brisanje subjekta ADRIA, dioničko društvo za ulov, preradu i promet ribom. Time je okončana agonija nekada moćnog riborerađivača čije su konzerve bile poznate diljem bivše države, piše portal 057info.hr.

Ratna zbivanja, privatizacija na hrvatski način, uništavanje proizvodnje kako bi se oslobodile nekretnine, izvlačenje strojeva u druge tvrtke, dovelo je do konačne propasti tvrtke koja je u najboljim vremenima zapošljavala hiljadu radnika, pritom veliki broj žena.

Problemi su počeli kada je uprava kreditima opteretila poslovanje firme, a zatim je i poznati brend Eva prodan Podravci. Državna kompanija nastavila je u nekim konzervama prodavati domaći proizvod, no još češće etiketu Eva lijepi na uvozne proizvode. Kupite li tunjevinu Eva, pogledajte deklaraciju kako biste vidjeli u kojem je svjetskom oceanu ulovljena i gdje je zapakirana.

Dugovi prema bankama i radnicima su se gomilali te je proglašen stečaj. Najvrjedniju imovinu – tvornički krug u Gaženici – na dražbi je otkupila špekulantska tvrtka H-ABDUCO, tvrtka kći Addiko banke, koja je za njega platila 29 milijuna kuna, kako bi podmirila svoja potraživanja u stečaju. Nedugo nakon otkupa tvornički krug ponovno je stavljen na prodaju, a iako se navodi kako je zamljište prodano, stari vlasnik još uvijek je upisan u katastru.

Najčitanije