20.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

Na svega dan od otvaranja 66. Međunarodnog beogradskog Sajma knjiga, mnogi sajamski noviteti su već u Herceg Novom. Tim hercegnovske Knjižare So i ove godine donosi mnoge hitove po okončanju Sajma, za 10 dana…

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, bokeljologije, istorije, konspirologije, arhitekture i knjiga za djecu.

Pomorska privreda Boke Kotorske u XVIII vijeku knjiga je koja sabira većinu radova koje je znameniti istoričar Miloš Milošević posvetio istoriji pomorstva u Boki. Nakon uvoda sa poetičnim naslovom „Pomostvo – izvor života na kamenu“, Milošević piše o Profesionalnom formiranju pomoraca u Boki Kotorskoj u 17. i 18. vijeku, kreditiranju pomorske privrede, o događajima i najznaćajnijim porodicama iz Kotora, Perasta, Dobrote, Stoliva i Herceg Novog, o pomorskim elementima u obiteljskom arhivu Balovića iz Perasta.

Deca rata Zorana Milekića romansirano je svjedočanstvo o sudbini djece sa Kozare. Milekić je naslikao portret djece koja su preživjela rat odvojena od porodice i u strepnji da više nikada neće vidjeti roditeljski dom. Knjiga prati dvije porodice koje 1941. godine bježe od ustaša, Nijemaca, smrti. Glavni junaci Dragoje, Jelena i Mika prerano su odvojeni od roditelja i odvedeni u logore Stara Gradiška i Jastrebarsko. Ovi mali heroji morali su da budu mudri i strpljivi. Istinita priča o njima svjedočanstvo je o veličini dječje nade i snage u teškim vremenima, ali i opomena da se ovakve priče ne zaborave. Izdavač je Laguna.

Karlove šetnje s knjigama Karstena Hena roman je o magičnoj moći knjiga da povezuju ljude. Karl je stari knjižar koji tačno zna šta ko čita. Kupci ga vole, naročito oni kojima knjige donosi na kućni prag.. To, naravno, smeta njegovoj šefici koja samo čeka starčevu grešku kako bi ga otpustila. Uskoro upoznaje neobičnu djevojčicu Šašu, koja nije slična nijednom književnom liku. Kada spletom nesretnih okolnosti Karl ipak dobije otkaz, to će teško pasti onima koji ga željno iščekuju u svojim domovima. Međutim, moć knjiga i jedna devetogodišnja djevojčica pokazaće da su čuda ipak moguća. Izdavač je Laguna.

Janičarove uspomene Konstantina Mihailovića knjiga je napisana početkom XVI vijeka. U proljeće 1453. godine Konstantin sa 1500 odabranih konjanika biva poslan sultanu Mehmedu II od strane despota Đurđa. On piše o tome kako je sa svojim drugovima pokušao, i na kratko uspio, da pobjegne iz turskog ropstva, te kako je nakon toga slijedila surova kazna. Tri godine nakon toga, prilikom turskog pokušaja osvajanja Beograda, Konstantin je već uveliko među janičarima. Učestovao je i u ratu protiv Moreje i mnogim drugim ratovovima. Jedan dio knjige posvećen je i vojevanju u Bosni. Izdavač je Talija.

Mistrija i mač Bojana Timotijevića knjiga je o Slobodnim zidarima i Templarima. Vitez Remzi je u svom čuvenom govoru 1737. u Velikoj loži Francuske tvrdio da su Slobodni zidari nastali od vitezova Krstaša. Čak i danas mnogi eminentni Slobodni zidari razmišljaju kao on, po pitanju porijekla Slobodnog zidarstva. I pojedini istoričari se slažu sa ovom smjelom tvrdnjom da se korijeni vuku iz vremena krstaških ratova, kada je osnovan i templarski red. Templari su za potrebe gradnje njihovih zamkova i sakralnih zdanja angažovali kamenorezačke Gilde, iz kojih su potekli Slobodni zidari. Izdavač je Mali princ.

Srbija opisana kućama Nenada Novaka Stefanovića predstavlja pouzdan vodič za nezaboravno putovanje od Sombora i Novog Sada do Kuršumlije i Novog Brda, od Novog Pazara, Kragujevca do Beograda, od najranijih epoha pa do današnjih dana. Ova knjiga je pokušaj da se kroz arhitektonske stilove penjemo i spuštamo po vertikali prostora na kojem se nalazi Srbija, da zavirimo u kolektivno sjećanje ili kako se nekad govorilo u dušu vremena. Avantura čitanja počinje pričom o najstarijim kućama čiji se ostaci još mogu dodirnuti – Lepenskim virom, a završava se blokom 23 na Novom Beogradu. Izdavač je Laguna.

Najlepše priče iz grčke mitologije knjiga je puna divnih ilustracija i nezaboravnih junaka koju je za mlađe čitaoce prepričala Stefanija Leonardi Hartli. Djeca će naučiti kako su prema grčkom mitu nastali Zemlja, Sunce i Mjesec, ko je bio vrhovni a ko ostali bogovi koji su gospodarili Olimpom. Naučićemo nešto više o Pandori i Prometeju. Proći ćemo kroz čuveni Minotaurov lavirint i vidjeti kako je Tezej uz pomoć Arijadne uspio da iz njega izađe. Saznaćemo nešto više i o Panu i njegovoj fruli, o nevjerovatnim Heraklovim pustolovinama, o kralju Midi, Perseju i Meduzi i o još mnogo toga, Izdavač je Laguna.

Najčitanije