9 C
Kotor

Slušaj online radio

Opština Tivat: Dobra odluka predsjednika države – Vlada da nađe bolji sistem finansiranja opština

Tivat – Centar

Opština Tivat podržava odluku predsjednika Crne Gore Jakova Milatovića da vrati Skupštini Crne Gore na ponovno odlučivanje, između ostalih i Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju lokalne samouprave, kojim se opštinama primorskog i centralnog regiona značajno umanjuje ustupljeni prihod od dijela prihoda od poreza na dohodak fizičkih lica, prema mjestu prebivališta lica koje ostvaruje dohodak.

„Na ovaj način Opština Tivat bi samo u narednoj godini ostala bez pola miliona eura prihoda, što je iznos koji bi trebalo da ulažemo u i inače nedostatnu gradsku infrastrukturu. Apelujem na skupštinsku većinu i Vladu da preispitaju rješenja predviđena ovim zakonom, budući da se još jednim vidom egalizacije destimulišu primorske opštine, a da to sjeveru ne donosi željeni podsticaj“ – poručio je predsjednik Opštine Tivat, Željko Komnenović.

“Institut Egalizacionog fonda, baziran na tome da se uzima uspješnima kako bi se podstakli i pomogli manje uspješni, nije dao rezultate. Novi vid iste metode, biće jednako neefikasan“ – istakao je Komnenović i naglasio da Opština Tivat svakodnevno pokazuje razumijevanje za potrebe tivatskih institucija zdravstva, obrazovanja, unutrašnjih poslova, i to ulaganjem u objekte i direktnim finansiranjem njihovih redovnih potreba. „Zauzvrat, država odlučuje da dodatno optereti naš budžet, uprkos odgovornom poslovanju i domaćinskom odnosu koji nas odlikuje. Molim Vladu da razmotri ovakav odnos prema primorju, da nam da dodatnu podršku i prilikom donošenja ovakvih odluka konsultuje Zajednicu opština Crne Gore, kako bismo zajedno došli do održivog rješenja koje bi obezbijedilo izbalansiran sistem finansiranja lokalnih uprava. Razumijem neophodnost jačanja lokalnih uprava na sjeveru, ali sam uvjeren da se to ne može postići slabljenjem onih opština koje nose atribut razvijenih“ – kazao je Komenović.

Najčitanije