20 C
Kotor

Slušaj online radio

„Otrant 100“ istovremeno u Kotoru i Budimpešti

Izložba fotografija povodom stogodišnjice Otrantskog baraža

„Otrant 100“ naziv je izložbe dokumnetarnih fotografija koja je 16.maja  otvorena u Pomorskom muzeju u Kotoru, a povodom 100-te godišnjice bitke u Otranstkim vratima- najveće pomorske bitke tokom  Prvog svjetskog rata na Jadranu.

Bitka između austro-ugarske Mornarice sa jedne, odnonso združenih sastava ratnih brodova Italije, Francuske i Velike Britanije sa druge strane, odigrala se 14. i 15.maja 1917 godine na području južnog Jadrana i voda Otrantskog tjesnaca, a u njoj su na austro-ugarskim brodovima učestvovali i brojni naši ljudi sa današnjeg Crnogorskog primorja.

Iako malobrojniji, Austro-Ugari koje je predvodio kapetan bojnog broda Mikloš Horti (kasniji čuveni mađarski državni poglavar) na krstarici „Novara“, odnijeli su pobjedu nad snagama Antante, jer su bez značajnijih sopstvenih gubitaka,  uništili 14 malih patrolnih brodova-driftera koji u u tjesnacu održavali tzv. Otrantsku baražu – barikadu koja je spriječavala ulazak autrougarskih i njemačkih podmornica iz Jadrana u Mediteran i obrnuto, a potopili su i oštetili još nekoliko italijanskih, francuskih i britanskih ratnih i trgovavačkih brodova.

Izložba fotografija povodom stogodišnjice Otrantskog baraža

Izložbu na kojoj je prikazano tridesetak ratnih brodova obiju sukobljenih strana, te prikazani još neki interesantni podaci o bici, zajedno su priredili Pomorski muzej Crne Gire iz Kotora i Društvo “Jadransko more” iz Budimpešte. Ovo udruženje inače, gaji značajne mađarske pomorske tradicije iz vremena Austro-Ugarske, pa je istu ovakvu izložbu posvećenu Otrantskoj bici, paralelno organizovalo u Kotoru i u Budimpešti.

O detaljima ovog značajnog istorijskog događaja od prije 100 godina govorio je Srećko Čulić, član područnice Društva “Jadransko more” iz Splita, istakavši da je Otrantska bitka bila prva u istoriji ratovanja na moru gsje je primjenjena koordinisana i istrovremena upotreba površinskih ratnih brodova sa podormicama i mornaričkom avijacijom.

Na izuzetno važnu ulogu Boke Kotorske kao glavna austro-ugarske operativne pomorske baze tokom Prvog svjetskog rata, iz koje su kretale mnoge akcije njenih ratnih brodova, ukazao je i kustos Pomorskog muzeja Kotor Ilija Mlinarević.

Izložba fotografija povodom stogodišnjice Otrantskog baraža

“Na nama koji se bavimo istorijom pomorstva je da se prisjetimo pomorskih okršaja, da ih analiziramo i takođe da ukažemo i apelujemo na apsurdnost ratovanja i pošaljemo poruke mira, u ovim ne mirnim vremenima” – istakao je Mlinarević.

Izvor:S. L.

Najčitanije