8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Otvoren 50. Hercegnovski zimski salon

Hercegnovski salon

Jubilarni 50. Hercegnovski zimski salon je prilika da se sagledaju njegovi dometi, ali i da se dođe do odgovora kako ga pozicionirati u budućnosti, kazao je ministar kulture Janko Ljumović otvaraju ovu prestižnu manifestaciju u četvrtak veče u galeriji Josip Bepo Benković.

“Pet decenija Hercegnovskog zimskog salona jeste prilika da se sagleda njegov životni ciklus, kroz iskustva i ostvarene domete ali je jedno sigurno, da je manifestacija bila važna referenca za umjetnike koji su u polju vizuelnih umjetnosti stvarali i koji i dalje stvaraju, na različitim meridijanima”, kazao je Ljumović.

On je ustvrdio da je to i dokaz vitalnosti Herceg Novog kao grada kulture, “dokaz da se samo promišljenim konceptima može graditi i jačati kulturni identitet”.

Ljumović je istakao da bi u godini jubileja trebalo dati odgovor kako pozicionirati Hercegnovski zimski salon u budućnosti.

“Od hercegnovskog i crnogorskog do evropskog salona, svakako bi bila izazovna ambicija, ali i odgovornost da on to zaista i bude. Današnja Evropa jeste Evropa gradova i regiona, regiona koji se konstituišu izvan administrativnih granica. U takvom scenariju razvoja izazov jeste da se nova afirmicija regionalnog karaktera i značaja crpi iz dobre tradicije jugoslovenskog perioda do 1990. Godine”, kazao je Ljumović.

“Od Salona se očekuje da stručno i profesionalno, uz rad referentnih domaćih i međunarodnih kustosa i selektora, idemo u korak  sa vremenom i da Salon reflektuje kretanja međunarodne umjetničke scene, i da sam bude tačka sa koje se reflektuje poželjni razvoj umjetnosti”, poručio je Ljumović .

Hercegnovski salon

Uz konstataciju da se “počeci Salona vezuju se za lokalni kulturološki ambijent, ali on, očekivano, prerasta hercegnovski, pa i crnogorski kontekst i okuplja umjetnike i selektore iz Regiona, odnosno, bivših jugoslovenskih republika, istiričarka umjetnosti Anastazija Miranović koja je napisla tekst za katalog Salona  smatra da je to “dovoljan  razlog za respekt i podsticaj njegovom snaženju i unaprijeđenju”.

Istoričarka Ljiljana Zeković,  35 godina prati Hercegnovski zimski salon, stičei da je on načinom prezentacije i izborom umjetnika predstavljao respektabilnu manifestaciju koja je opstala i u izuzetno teškim i negativnim političkim prilikama, prateći aktuelnosti i na našoj i na međunarodnoj sceni.  Zato je uvjerena da Salon ima budućnost i uslove da preraste čak i regionalne okvire.

Luka Berberović slikar plemenite energije i ogromne stvaralačke imaginacije, koji je uhvatio  naljepše boje Boke,  bio je jedini od umjetnika koji su učestvovali na prvom  Salonu, koji je bio i otvaranju jubilarne slikarske smotre.

S.K

Najčitanije