8.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pag- otkrili dva nova nalazišta antičkih amfora

Keramika- Foto: Ronilački centar Foka PAG

PAG – Ronioci Ronilačkog centra Foka iz Šimuna pronašli su ovih dana zanimljive arheološke nalaze u moru ispred Paga.

Riječ je zapravo o dva nalazišta – jednom pokraj otočića Škrda, a drugom kod susjednog Mauna.

Sve se dogodilo u razmaku od samo četiri dana.

– Zanimljivo je da su u dvije različite županije, iako blizu Paga otočići Škrda i Maun odvojeni su samo jednim malim kanalom. Na Škrdi smo pronašli na malo većoj dubini nalaze amfora, a na otoku Maunu smo pronašli grčko-italske amfore na jako maloj dubini. Zapravo smo se jako začudili da su se ondje pojavile – kaže za HRT suradnik Morskog HR Vedran Dorušić iz Centra Foka.

Dodaje kako je prvi nalaz kod Škrde najvjerojatnije iz 2. stoljeća poslije Krista, dok je onaj kod Mauna stariji i najvjerojatnije je iz 2. ili 3. st. pr. Kr.

Iako nije riječ o velikom broju amfora, kao što je bio slučaj sa senzacionalnim nalazištem Letavica, i ovi artefakti itekako će biti dragocjeni podvodnim arheolozima.

– Naime zadnjih dvije-tri godine nam samo “iskaču” nalazi i to je jedno malo područje gdje sad već imamo svake godine barem dva nalaza – ističe Dorušić.

Također, navodi kako su o svemu obavijestili mjedoravne i poslali im fotografije obaju nalazišta.

– Sad bi to trebalo istražiti, jer je znanstveno bitno. Nikada to neće biti turistički zanimljivo kao neki drugi lokaliteti, ali znanstveno će sigurno dati neke nove podatke o trgovini u tom prostoru i razdoblju. Zanimljivo je jer je jako različito, a jako blizu i ostalim nalazištima koje smo ranije našli, tako da će sigurno upotpuniti priču – zaključuje Dorušić.

/Vladimir Šetka/

Najčitanije