12.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pariz: Izglasana zabrana najma električnih romobila

elektricni-trotinet

Ulice Pariza bit će do rujna oslobođene od električnih romobila, barem onih koji se tamo nude građanima i turistima za kratkoročni najam.

Uprkos strogoj regulativi, koja je na snazi u cijeloj Francuskoj, ovaj oblik gradske mobilnosti u prijestolnici je bio, kako je rekla gradonačelnica Anne Hidalgo, “izvor tenzija i zabrinutosti” – bilo ih je, naime, previše, a vozači koji su ih unajmljivali bili su odveć neodgovorni.

Prošle godine u Parizu je tako zabilježeno 459 nezgoda s ozlijeđenim osobama, vozačima električnih romobila, a troje je ljudi i poginulo. Nije bila rijetkost da privremeni romobilisti ne poštuju pravila, primjerice zabranu vožnje pločnikom, ali ni da romobili završe – u rijeci Seini.

Zbog svega toga gradske su vlasti organizirale referendum o zabrani najma električnih romobila, koji je održan ovoga vikenda. Unatoč tomu što je pravo glasa na njemu imalo oko 1,4 milijuna stanovnika Pariza, na glasanje ih je izišlo samo oko 103.000, a od njih oko 90% je glasalo za predloženu zabranu.

Najčitanije