13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Perast – proslava Velike Gospe

Blagdan Velike Gospe, Uznesenja Blažene Djevice Marije, tradicionalno se obilježava u Boki Kotorskoj na otoku Gospa od Škrpjela, Svetim misama u prisutvu velikog broja mještana, hodočasnika i turista.

Jutarnje svete Mise služene su u šest sedam, osam i deset sati. Misu u deset sati predvodio je don Robert Tonsati, dok će popodnevnu služiti budvaski svećenik don Filip Janjić.

„Na ovaj dan podjednako i pravoslavni i katolici dolaze na Gospu zajednički slaveći Bogorodicu, jer svi smo mi božija djeca da bi se zajedno družili i osjetili kao braća Kristova. Gospa od Škrpjela je najznačajnije svetište istočnog dijela Jadrana koje slavi Veliku Gospu.

Uoči blagdana nije bilo tradicinalne proslave i luminacije ostrva Gospe od Škrpjela zbog velikog požara koji je prijetio Perastu. Mi nismo željeli slaviti kada našem gradu prijeti opasnost. Održali smo misu molili Gospu za pomoć i na kraju sve se dobro završilo. Ove godine jutarnje mise bile su izuzetno posjećene kao nikada do sada. Veliki broj vjernika iz Boke, hodočasnika iz Dubrovnika, Albanije, Bosne, cijelog regiona, turisti sa kruzera koji je od jutros u Kotoru, posjetili su ostrvo, danas na Veliku Gospu „ – kazao je Peraški župnik don Srećko Majić.

Najčitanije