16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pikaso u Kotoru

Pikaso

Ljubitelji umjetnosti imaće narednih mjeseci u Kotoru jedinstvenu priliku da uživaju u snažnoj stvaralačkoj energiji jednog od najuticajnijih umjetnika prošlog vijeka, svestranog španskog slikara, vajara, crtača i grafičara, Pabla Pikasa.

“The Vollard Suite”, naziv je ciklusa njegovih radova nastalih od 1930. do 1937. koji se od preksinoć nalaze na zidovima novootvorene galerije “Kos” u zgradi Jugopetrola a zahvaljujući istoimenoj galeriji u Ljubljani.

Ciklus sadrži 27 listova sa različitim temama i 73 lista podjeljenih u 5 tematskih cjelina: Bitka za ljubav, Skulptorov atelje , Rembrant , Minotaur i Slijepi Minotaur i portreti Ambroza Volara, galeriste i izdavača. Veliki Pikaso je tehnikama suve igle, akvatinte i litografije  otkrio svoju intimu kroz prepoznatljive motive svog grafičkog stvaralaštva: nage žene, cirkus, borba bikova, scene nasilja.

Izložbu u Kotoru je otvorio gradonačelnik Kotora, Vladimir Jokić:

,,Veliko mi je zadovoljstvo da ove godine, kada je cijela kotorska javnost zagledana u to šta će biti kulturna podloga ovog grada Pikaso pronađe Kotor i Kotor pronađe Pikasa. Zbog toga organizatorima dugujemo zahvalnost što su nam obezbjedili da se ovog ljeta ponosimo ovakvom izložbom. Nadam se da ćemo u budućnosti moći da računamo na još impozantnije izložbe”.

“Ja ovdje vidim jednu vrstu dobre simbioze gdje mi nešto damo ali i dobijamo zauzvrat . Ova izložba je prva proba a mi inače radimo i u Beogradu, Zagrebu, Ljubljani i Rovinju. Nadam se da ćemo biti uspješni, cijela priča je povezana sa turizmom kao i sa edukacijom u osnovnim i srednjim školama. Najvažnije od svega je da se ponudi nešto ovako vrijedno turistima koji Kotor posjećuju već decenijama” – rekao je Leon Pogelšek, direktor slovenačke Galerije „Kos“ . Prisutne je pozdravio i Savo Vuković, predstavnik kulturnog društva ,,Mihailo Pupin” iz Ljubljane. Radovi Pabla Pikasa iz ciklusa “The Vollard suite” mogu se pogledati u Kotoru do oktobra.

/S.Š/

Najčitanije