26.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Plesna predstava “Jedan” 17. jula na Sceni Atrijuma Buća

predstava Jedan, plakat

Plesna predstava Jedan prikazaće se u subotu 17.jula na Sceni Atrijuma Buća sa početkom u 21:30h u Tivtu u okviru 3. Festivala plesnog teatra  – Tivat 2012.g. Ova predstava je rađena u produkciji Udruženja baletskih umetnika Srbije i dobila je  Nagradu  Ohrabrenje (Beograd, Srbija).

Predstava je premijerno izvedena u Narodnom pozorištu u Beogradu (scena “Raša Plaović”) u okviru Festivala koreografskih minijatura (oktobar 2019).

Riječ autora: Predstava Jedan inspirirana je temom filma Jastog, savremenog grčkog reditelja Georgea Lantimosa. Riječ je o crnohumornoj i satiričnoj priči koja prati jednog muškarca  u distopijskom društvu u kojem je neprihvatljivo biti sam, bez emocionalnog partnera.  Pritisak okoline, kojem je pojedinac izložen, nadjačava se sa  pritiscima  koje on sam sebi nameće.

Način na koji živimo i organiziramo svoj život prema obrascima društva često nas sputava da shvatimo apsurdnost nečega što smatramo normalnim u svakodnevnom životu. Kad zamislimo neke uobičajene situacije, dovedemo ih do krajnjih granica u mislima, a zatim ih promatramo tako mikroskopski uvećane, tada se otvara novi ugao gledanja i počinjemo se pitat: Postoji li drugi način? Kako da se osjetim slobodnim u svom  izboru? Možda nećemo moći da nađemo odgovor, ali pitanja će odzvanjati u našim mislima. Ako treba da izaberete između pretvaranjada imate osjećanjakoja nemate i da nemate osjećanja koja imate  –  što biste odabrali.

Koreografija i režija: Sanja Ninković
Muzika: Maja Ćurčić, Marko Đukić
Asistent koreografa: Marija Bajčetić
Kostim i scenografija: Sanja Ninković u saradnji sa učesnicima
Igrači: Sanja Ninković, Olga Olćan Miljević, Ivana Savić Jaćić, Ana Ivančević, Milica Bajčetić, Dejan Kolarov, Dušan Milosavljević, Branko Sarić, Jakša Filipovac

Glumica: Aleksandra Bibić Kolarov
Vizuelni identitet: Radoman Durković
Fotografija: Stanko Đalić
Tekst: Sanja Ninković u saradnji sa učesnicima, prema scenariju filma Jastog

 

 

Najčitanije