20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Podstrek i motivacija učenicima srednjih muzičkih škola Crne Gore

Vokalni duo iz Nikšića – foto M.D.P

Iako su učesnici na neki način rivali, čim se takmičenje završi, oni su svojevrsni putnici kroz zajednički muzički život Crne Gore u svom budućem životu, ističe Mihajlo Lazarević, direktor ŠOSMO „Vida Matjan“ Kotor.

Završeno je III Državno takmičenje učenika srednjih škola iz oblasti Muzičke umjetnosti, koje je u organizaciji Centra za stručno obrazovanje održano 24. i 25. aprila u Kotoru. Ove godine predstavilo se 169 srednjoškolaca i srednjoškolki iz Umjetničke škole za muziku i balet “Vasa Pavić” i Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente “Andre Navara” iz Podgorice, Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Dara Čokorilo” – Nikšić, Muzičke škole – Tivat, te iz Škole za osnovno i srednje muzičko obrazovanje “Vida Matjan” – Kotor.  Oni su „odmjerili snage“ u disciplinama: solfeđo, istorija muzike, violina, viola, violončelo, kontrabas, gitara, harmonika, duo sa klavirom, klavirski duo, kombinovani duo, vokalni duo/vokalno-instrumentalni duo i hor. Rezultati su već poznati, ali se očekuje zvanična objava Centra za stručno obrazovanje. Novbčane nagrade za prva tri mjesta u svim kategorijama i disciplinama veliki su podstrek i motivacija za mlade muzičare da nastave na svom profesionalnom i životnom putu. Više od nagrade za ove mlade ljude znači druženje i razmjena iskustava sa vršnjacima.

Vokalno-instrumentalni duo Tara Vlajnić, solo pjevanje i Danin Adrović, klavir, iz Umjetničke škole osnovnog i srednjeg muzičkog obrazovanja za talente „Andre Navara“ Podgorica, izveli su tri kompozicije, kako je utvrđeno propozicijama, a ocjenjivao ih je žiri sastavljen od renomiranih pedagoga-umjetnika.

Učesnici takmičenja iz Podgorice – foto M.D.P.

– Veliko nam je zadovoljstvo što imamo priliku da nastupimo ovdje u Kotoru i ovih par dana stekli smo predivno iskustvo. Družili smo se sa prijateljima i uz to nastupili na takmičenju, sve nam to mnogo znači. Veliki je korak to što nastupamo u svojoj zemlji u društvu svojih prijatelja, kolega, a samo takmičenje je divna podrška za buduće generacije muzičara, koji tek dolaze, kaže Danin.

Ističu da su nagrade jedan od načina da mladi talenti prikupe novac potreban za upis na muzičke studije, čemu oni daju prednost.

– Nagrade su određene pravilnikom, vrlo strogim bodovanjem. Ukoliko učenici ispune kriterijume za jednu od tri nagrada u svakoj kategoriji i u svakoj disciplini (I, II i III mjesto), oni su na kraju i finansijski nagrađeni od strane Centra za stručno obrazovanje Ministarstva prosvjete Crne Gore. Na učenicima je da pametno ulože te nagrade- da li u svoje školovanje, svoje instrumente, svoje master klasove.., kaže prof. Mihajlo Lazarević, direktor ŠOSMO „Vida Matjan“ za Boka News. Objašnjava da sve discipline imaju svog mentora, svaki đak ima svog mentora, te nagrade koje učenici osvoje, jednim dijelom idu i njihovim mentorima koji su se toliko vremena zajedno sa njima pripremali

 -Važno je da, iako su učesnici takmičenja na neki način rivali, čim se takmičenje završi, oni su svojevrsni putnici kroz zajednički muzički život Crne Gore u svom budućem životu. Poslije ovoga oni treba zajednički da muziciraju, da se druže i pronose slavu muzike, a ne da budu „konkurencija“ u svakom trenutku i u svakom smislu, ističe Lazarević.

Sa takmičenja u Crkvi Sv. Duha

Svi nastupi učenika bili su otvoreni za javnost – u Crkvi Sv. Duha i u Kulturnom centru „Nikola Đurković“, mogli su da prisustvuju svi koji vole ovu vrstu muzike.

 Takmičenje sredjoškolaca iz oblasti muzičke umjetnosti je prvi put održano prije par godina u Nikšiću, gdje je domaćin bila ŠOSMO „Dara Čokorilo“, a prošle godine domaćin je bila UŠOSMO „Vasa Pavić“ u Podgorici.

Slijedi takmičenje učenika osnovnih škola u sklopu 49. Festivala mladih muzičara Crne Gore, koji će biti održan 29. i 30. aprila u Kolašinu- Mojkovcu, gdje će se predstaviti učesnici u istim disciplinama kao i srednjoškolci.

/M.D.P./

Najčitanije