16 C
Kotor

Slušaj online radio

Pojava meduza u nešto većem broju u Tivatskom zalivu

Meduza – foto: dr Vesna Mačić

Ovih dana zabilježeni su primjerci meduza iz roda Chrysaora u nešto većem broju u Tivatskom zalivu.

Pojava želatinoznih organizama, među kojima i meduza je sve češća pojava kako u svjetskim morima, tako i u Jadranu.

Meduze se razvijaju pupljenjem iz njihovog, za morsko dno pričvršćenog oblika- polipa. Ta faza razvoja u životnom ciklusu meduze odvija se tokom proljećnjih mjeseci pa je upravo proljeće period godine kada se one mogu javiti u nešto masovnijem broju.

Chrysaora hysoscella je u narodu poznata i kao kompas meduza. Kao odrasle jedinke mogu dostići dimenzije i do 30cm (prečnik zvona) i 2m (dužina kraka).

Meduza – foto: dr Vesna Mačić

Iako se u proljećnjim mjesecima mogu javiti u nešto većem broju, mali broj jedinki doživi polnu zrelost i preživi do ljeta. Ova vrsta meduze pripada grupi meduza koje posjeduju žarne ćelije na svojim kracima te tako, u kontaktu sa njom može izazvati opekotine na koži. Njihova pojava se bilježi ciklično ali ne svake godine. Njihova prethodna pojava u većem broju bilježena je 2014. godine. Tada je, u saradnji sa JP Morsko dobro  štampan i materijal edukativnog karaktera, posteri i brošure koji pruža informacije o meduzama koje se mogu naći u crnogorskim vodama kao i o načinu reagovanja u slučaju da se dođe u kontakt sa ovakvim organizmima.

Brošura

Brošure će, u cilju što bolje informisanosti i ove godine biti podijeljene zainteresovanoj javnosti kojoj bi ovakve informacije bile od značaja.

/IBM Kotor/

Najčitanije