19.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Metković: Osnivaju fabriku za preradu voća – mandarina osnova…

Stabla mandarina

U Metkoviću je predstavljen je projekt prve fabrike za preradu voća. Riječ je o fabrici koja će se u prvoj fazi projekta baviti preradom mandarina iz lokalnog uzgoja, dok se u drugoj fazi projekta prerada planira proširiti i na druge vrste voća, prvenstveno na preradu višnje maraske koja se trenutno ne prerađuje u Hrvatskoj. Plan proizvodnje za prvu godinu je 5.000 tona mandarina, očekuje se kratkoročni rast do 8.000 tona u prve tri godine, a dugoročni plan je prerada 10.000 tona mandarina godišnje.

Projekat realizuju kompanije Neretva fruits, i dio je zajedničkog projekta Stanić Grupe i Metković Razvoja, kompanije Grada Metkovića. U prvoj fazi projekta uložit će se oko 6 milona eura za potrebe izgradnje kapaciteta, nabave opreme i tehnologije te izrade dokumentacije

Osnivači imaju želju uključiti u projekt što veći broj lokalnih uzgajivača i otkupljivača te osigurati sirovinu za daljnju preradu i proizvodnju sokova, marmelada i eteričnih ulja. Ovakav način poslovanja omogućava i Stanić beveragesu, članici Staniće grupe, posebice njihovom brandu Juicy koji je lider u kategoriji sokova na tržištu Hrvatske i Bosne i Hercegovine, kontrolu kvalitete u svakoj fazi proizvodnje te stvaranje 100 % hrvatskog proizvoda.

Cjelokupni pogon prostirat će se na 9.000 m2 i zapošljavat će u prvoj fazi projekta 50 radnika, dok se u narednim fazama projekta očekuje otvaranje dodatnih radnih mjesta. Planirano otvorenje nove fabrike za preradu voću u Metkoviću je pred berbu mandarina 2018. godine.

 „Ovim putem želimo pozvati sve uzgajivače i otkupljivače mandarina da nam se jave kako bi osigurali dovoljne količine za potrebe naše nove fabrike. Također, želim naglasiti kako je Stanić beverages osigurao daljnji plasman proizvoda nastalih preradom mandarina i to prvenstveno u svojim fabrikama u Republici Hrvatskoj i Bosni i Hercegovini koje proizvode Juicy sokove, ali i kod inozemnih dobavljača te na novim tržištima MENA regije (Bliski istok i Sjeverna Afrika).“ izjavio je Ivan Bacci, predsjednik Uprave Stanić beverages.

Nova fabrika imat će suvremene tehnološke sustave zahvaljujući kojima će biti ekološki prihvatljiva za zajednicu te će poslovati prema zahtjevima kružnog gospodarstva, što bi značilo da će se otpad koji nastane prilikom prerade koristiti kao sirovina za proizvodnju energije ili proizvodnju stočne hrane.

Za Grad Metković ovo je vrlo važan projekt iz razloga što će otvorit nova radna mjesta i omogućiti otkup mandarina lokalnim dobavljačima.

Najčitanije