14.2 C
Kotor

Slušaj online radio

Pokušavaju spasiti još 75 velikih palmi

Palmin surlaš – nova metoda

Primjenom razmih metoda od kojih se tzv. ukapavanje insekticida direktno u krošnju stabla pokazalo najefikasnijim, Komunalno preduzeće Tivat do sada je od ukupno 210 velikih palmi vrste kanarska datula na javnim zelenim povrpinama u tom gradu, uspjelo da od štetnog insekta – crvenog palminog surlaša, odbrani i spasi 125 stabala.

„Spasili smo 125 palmi, a postoji dobra šansa da spasimo još 75 stabala koja su napadnuta surlašem i na kojima primjenjujemo sve mjere u skladu sa savjetima stručnjaka“- kazao je direktor Komunalnog Vlado Đukić.

On je dodao da je u toku treće ovogodišnje tretiranje palmi insekticidom koji se uz pomoć pumpe i posebne mlaznice ukapava direktno u krošnju stabla odakle dospijeva duboko u unutrašnjost debla palme i djeluje na larve insekata. Ugroženih 75 stabala je pod pojačanim tretmanom, a prema Đukićevim riječima, tek na jesen u septembu ili okrobru, bile jasno koliko se od tih stabala uspjelo spasiti. Do sada se taj posao obavljao u saradnji s Komunalnim preduzećem iz Kotora, ali su se Tivćani u međuvremenu obučili primjeni metode ukapavanja i nabavili adekvatnu opremu pa će sami taj posao nastaviti od kraja septembra kada ističe ugovor sa JKP Kotor.

Đukić je istakao da je Opština kupila devet novih velikih stabala kanarskih palmi predviđenih da se posade na gradskoj rivi i šetaluštu Pine umjesto istog tolikog broja od surlaša uništenih i već posječenih palmi. Naglasio je međutim, da nije siguran hoće li se uspjeti posaditi više od šest komada zamjenskih palmi jer su neka od posječenih stabala rasla na vrlo nezgodnim mjestima gdje je njihov koren bio u neposrednoj blizini podzemnih elektro, vodovodnih i telekomunikacionih instalacija, koje bi se mogle oštetiti sadnjom novih palmi na tim mjestima.

Izvor:S.L

Najčitanije