15.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Polaznici ljetnje škole Preduzetništvo u turizmu baštine, na terenu: Turistička tura Old Royal Montenegro

Boka Kotorska – foto Boka News

Polaznici prve ljetnje škole Preduzetništvo u turizmu baštine, na engleskom jeziku, akreditovane u okviru međunarodnog ERASMUS+ projekta IESP, bili su na jednoj od najatraktivnijih turističkih tura u Crnoj Gori, „Old Royal Montenengro“, poznatoj i kao Mini Montenengro tura.

Licencirana turistička vodičkinja Sanja Mitrović je tokom sedmosaatne turističke ture „Old Royal Montenegro“ predstavila učesnicima najvažnije resurse i atrakcije na relaciji Kotor-Njeguši-Mauzolej-Cetinje-Budva-Kotor.

Polaznici ljetne škole su bili u prilici da se na praktičan način upoznaju sa tehnikama interpretacije kulturne i prirodne baštine i razumiju potrebu usavršavanja znanja i vještina storitelinga (tj. pripovijedanja), tematizovanja, dizajniranja, kokreacije i isporuke turističkog doživljaja kroz turističko vođenje.

Kao generalni sekretar Asocijacije turističkih vodiča Crne Gore, Mitrović je polaznicima približila prednosti i nedostatke turističkog vođenja kao zanimanja, poreske obaveze, licenciranje, registraciju, izazove kovid krize, mogućnosti usavršavanja (pr. interpret-europe.net), savremene trendove u vođenju (npr. IT) itd. Takođe, polaznici su se bliže upoznali sa tendencijama razvoja agrobiznisa i agroturizma na Njegušima, značajem kulturnog i izletničkog turizma u Cetinju i posebnostima turističkog razvoja Budve.

Terenskom nastavom su obezbijeđeni ključni inputi za potpunije razumijevanje tematske cjeline Dizajniranje doživljaja u turizmu baštine i oblasti Kreiranje proizvoda turizma baštine.

Tokom narednih dana trajanja ljetne škole polaznici će biti u prilici da upotpune svoje teorijsko znanje kroz predavanja i radionice, te kroz finalni ispit pripreme individualne projekte iz oblasti preduzentištva u turizmu baštine.

Preduzetništvo u turizmu baštine je interdisciplinarni program iz oblasti održivog turizma. Ova šestodnevna interdisciplinarna i internacionalna ljetnja škola, koja nudi 2 ECTS kredita, okupila je , u prvoj generaciji polaznika,  preko 20 studenata i zaposlenih u sektoru turizma iz Crne Gore. Neki od vodećih motiva učesnika za učešće u ljetnjoj školi bili su unapređenje znanja i vještina iz oblasti preduzetništva u turizmu baštine kao i razmjena znanja i iskustava.

Izvor:UCG
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije