7 C
Kotor

Slušaj online radio

Policija razbila prosvjede u Beogradu

Beograd – Sa sinoćnjih protesta u Beogradu (Reuters)Beograd 

Jake snage srbijanske policije intervenirale su u nedjelju navečer ispred državnih i gradskih institucija u Beogradu, razbijajući postizborne prosvjede na koje je prije tjedan dana pozvala oporbena koalicija lijevog centra, optužujući vlast za krađu izbora.

Nekoliko stotina pripadnika interventne brigade policije i žandarmerije, opremljenih za razbijanje demonstracija, rastjeralo je prosvjednike ispred Skupštine Beograda, u koju je ranije večeras pokušalo ući nekoliko čelnika oporbe, razbijajući staklo na ulaznim vratima.

Beogradski mediji javljaju da je više ljudi, među kojima i nekoliko studenata, uhićeno, ali o tome zasad nema službenih potvrda. Desetine policijskih vozila blokirale su u međuvremenu zgradu beogradske Skupštine, a kordoni policije nalaze se i ispred ureda predsjednika Aleksandra Vučića na Andrićevom vencu u središtu grada.

Tisuće ljudi okupile su se ranije u nedjelju navečer na sedmom prosvjedu poslije izbora održanih 17. decembra za koje oporba tvrdi da su pokradeni i traži poništavanje.

Srbijanski predsjednik Vučić je ranije danas odbacio prigovore i optužbe da su izbori bili neregularni, nazivajući oporbu “lažljivcima” i najavio konstituiranje parlamenta do kraja siječnja, a nove vlade u veljači, ali nije isključio mogućnost ponavljanja izbora u Beogradu.

Večerašnji prosvjed počeo je ispred sjedišta državnog izbornog povjerenstva, a potom se mnoštvo preselilo ispred skupštine Beograda. Pri pokušaju ulaska u zgradu razbijeno je staklo na ulaznim vratima te dva bočna prozora.

Vučićeva vladajuća Srpska napredna stranka (SNS) u izbornoj je noći proglasila apsolutnu pobjedu, a državno izborno povjerenstvo (RIK) potvrdilo je u ponedjeljak da je SNS osvojio 46,84 posto glasova.

Oporbena koalicija lijevog centra „Srbija protiv nasilja“ (SPN) osvojila je 23,38 posto. Na izborima paralelno održanim u Beogradu SNS ima oko 38 posto, a SPN oko 35 posto glasova.

Ta koalicija, koja je pozvala na prosvjede, tvrdi da je volja građana pokradena brojnim zlouporabama, ponajprije u prijestolnici. Primjedbe su imali i  međunarodni promatrači, ocijenivši da je kampanju za izbore, premda nije bio kandidat, obilježila dominacija Vučića, što je, uz nepravednu konkurenciju, pristrane medije, dovođenje birača iz Republike Srpske, migraciju glasača te brojne druge nepravilnosti, pridonijelo neujednačenim izbornim uvjetima.

Izvor:Hina

Najčitanije