9 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorac na kontejnerašu Hapag-Lloyda doživio moždani udar: Evakuirao ga helikopter američke mornarice

Foto: Marine Traffic – antwerpen-express

U petak je američka mornarica evakuirala člana posade s kontejnerskog broda Antwerpen Express kod obale Saipana, zbog pretrpljenog moždanog udara, prenosi The Maritime Executive. Kako se navodi, pomorac je trenutno u stabilnom stanju.

Obalna straža SAD-a obično provodi takve misije u područjima pod američkom jurisdikcijom, međutim, kada su u pitanju misije na velikim udaljenostima, kao što je bio slučaj ovoga puta, helikopteri američke mornarice obavljaju taj posao. Ova evakuacija zahtijevala je suradnju između Obalne straže SAD-a i Eskadrile borbenih helikoptera na moru 25 (HSC-25) američke mornarice, navodi FleetMon.

Prošli utorak, 6. veljače, jedinica obalne straže za koordinaciju spašavanja u Guamu zaprimila je dojavu da se na brodu Antwerpen Express, kompanije Hapag Lloyd, nalazi član posade kojem je potrebna hitna medicinska pomoć. Obaviješteni su da 37-godišnji član posade ima simptome moždanog udara i da mora biti evakuiran što je prije moguće.

Dežurni kirurg utvrdio je da je evakuacija neophodna, no s obzirom na to da je Antwerpen Express bio 550 nautičkih milja udaljen od obale Saipana, trebali su čekati dok brod ne bude u dometu, ističe The Maritime Executive.

Ujutro 9. veljače, helikopter Knighthawk iz HSC-25 odletio je prema Antwerpen Expressu. Uvjeti su bili povoljni i pomorac je sigurno prebačen u helikopter.

“HSC-25 provodi više medicinskih evakuacija i misija potrage i spašavanja od bilo koje druge mornaričke helikopterske jedinice. Ponosimo se svojom sposobnošću da pružimo podršku ljudima Guama i pomorcima koji plove ovim vodama. [Ova] operacija je dokaz predanosti našeg tima i stručnosti”, rekao je Neil Toohey, zapovjednik HSC-25.

Pomorac je prebačen u Mornaričku bolnicu u Guamu, a zatim prevezen u Memorijalnu bolnicu Guam, gdje se nalazi u stabilnom stanju, navodi FleetMon.

Najčitanije