22.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorci s bulk carriera Angelic Power nakon 17 mjeseci napokon kući

angelic-power-crew Foto: Seafarerstime

Nakon 17 mjeseci provedenih na bulk carrieru Angelic Power u južnoj Kini, 15 pomoraca napokon se vratilo kući, piše Seafarertimes.

Bulk carrier Angelic Power bio je u središtu komercijalnog spora između primatelja tereta i vlasnika Angeliki Dynamis Investment, a od decembra prošle godine nalazio se u južnoj Kini.

Prema informacijama Međunarodnog udruženja transportnih radnika (ITF), vlasnici su prestali isplaćivati posadu u februaru 2021. godine, 7 članova posade vraćeno je u aprilu ove godine, a 15 članova je bilo primorano ostati na brodu. Posadi broda se treba isplatiti dug od 221 000 dolara.

Iz ITF-a su upozorili da se problemi oko repatrijacije pomoraca u slučajevima napuštanja broda trebaju rješavati brže i bolje.

”Neki od ovih ljudi na brodu su proveli 17 mjeseci, a to ima strašan psihički učinak. Fizičko i duhovno stanje posade pogoršavalo se kako su mjeseci prolazili. Iako je sud osigurao osnovne namirnice i potrepštine, zatvorio je 15 potpuno nevinih ljudi. Međutim, napokon su se uspjeli iskrcati s broda i vratiti se svojim porodicama. Treba povesti više računa o posadi na napuštenim brodovima širom svijeta”, izjavili su iz ITF-a.

Sud je tek nedavno odobrio ulazak 5 članova posade na brod kako bi naučili što trebaju raditi i tek tada pustili posadu kući.

Najčitanije