11.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorcima usred krize uveli novi namet

Zgrada Lučke kapetanije u Kotoru, Foto: Siniša Luković

Direktorat za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu Ministarstva saobraćaja i pomorstva (MSP) donio je novu “Odluku o visini naknade za polaganje ispita za sticanje  zvanja i ovlašćenja o posebnoj osposobljenosti članova posade broda i jahte” a koja je ovih dana i stupila na snagu.

Pored ostaloga, tom odlukom iza koje stoji direktor Direktirata za pomorski saobraćaj i unutrašnju plovidbu, kapetan Vladan Radonjić (DPS), sve naknade za polaganje ispita u Lučkim kapetanijama u Kotoru i Baru, povećanje za čak 138 odsto.

Profesionalni pomorci, ali i svi drugi ljudi koji se rekrativno bave nautkom, dužni su da pred ispitnim komisjama Lučkih kapetanija polažu stručne ispite za sticanje zvanja u pomorstvu – od najnižeg rekreativnog zvanja voditelja čamca, do najvećeg profesionalnog zvanja kapetana duge plovidbe. Istovremeno, proofesionalni pomorci dužni su da periodično pred ovim komisijama polažu i istpite za tzv. obnovu klase, odnosno važenja raznih stručnih breveta koji potvrđuju da su oni osposobljeni za obavljanje određenih dužnosti na brodovima, odnosno rukovanje pojedinim specifičnim tehničkim sredstvima, mašinama i brodskom opremom. Takse koje je državna administracija Crne Gore naplaćuje od kandidata koji polažu obavezne stručne ispite pred komisijama Lučkih kapetanija, inače, jedan su od glavnih izvora prihoda koje ostvaruju ti organi Ministarstva na lijem je čelu odlazeći minister Osman Nurković (BS).

Povodom Radonjićeve odluke da enormno poveća ove takse, reagovali su iz Unije pomoraca Crne Gore iz Kotora (UPCG), ukazujući na njenu “neshvatljivu nelogičnost”.

“Obzirom na novonastalu situaciju izazvanu pandemijom Covid-19,  kao i  zbog  vrlo lošeg položaja velikog broja pomoraca koji su u nemogućnosti da nađu zapošljenje, svakodnevno dobijamo primjedbe i zahtjeve od velikog broja naših pomoraca da im se objasni  razlog ovog nevjerovatnog povećanja od 138 odsto u ovako teškoj i složenoj situaciji. Ovom odlukom su najviše pogođene naše kolege pripravnici koji su, iako bez mogućnosti zarade, prinuđeni dovijati se i iznalaziti načine za izdvajanjem značajno veće sume novca za dobijanje osnovnih certifikata koji bi im omogućili prvi ukrcaj, kao i velika sredstva za polaganje poručničkog ispita. i sve to bez ikakvih garancija da će uspjeti naći radni angažman u skorijoj budućnosti.”- saopštili su iz UPCG.

Posebno su ukazali da nova Odluka koja je objavljena u Službenom listu 11.septembra osim drastičnog povećanja taksi za sve koji žele pristupiti ispitima, istovremeno predviđa i značajno uvećanje naknada za članove ispitnih komisja, u odnosu na visinu njihovih naknad za rad iz 2017., a koje su važile do sada.

“Ovo takođe izaziva veliku sumnju u opravdanost donošenja odluke o povećanju  naknada članovima komisija za polaganje ispita. Uvidom u “Rješenje o imenovanju predsjednika, članova i sekretara ispitnih komisija i njihovih zamjenika za polaganje ispita za sticanje zvanja i ovlašćenja o osnovnoj i posebnoj osposobljenosti članova posade “, broj 345/20-05-6205/1 od dana 14.09.2020.g. lako se može primjetiti da se pojedini zaposlenici Ministarstva saobraćaja i pomorstva uzeli učešća u radu čak nekoliko desetina ispitnih komisija. Sve ovo možda i ne bi bio predmet naše analize da nismo iskreno zabrinuti za uspješnost i kvalitet obavljanja njihovih primarnih funkcija, a koje bi trebali obavljati u okviru Ministarstva. Kao što vjerovatno i sami možete zaključiti, poražavajući rezultati posljednje IMSAS inspekcije te nemogućnost sticanja punopravnog članstva Crne Gore u Paris MoU port state control-a, upravo potvrđuju ove naše sumnje.”- poručili su iz UPCG u otvorenom pismu kojeg su juče uputili čelnicima MSP. Oni su zbog toga zatražili hitno revidiranje nove Odluke i vraćanje visine naknada za polaganje ispita, odnosno za rad u ispitnim komisjama pri Lučkim kapetanijama, na do sada važeći nivo.

Inače, rad  činovnika MSP u ispitnim komisijama Lučkih kapetanija je nešto što već godinama izaziva negodovanje stručne javnosti jer su mnogi od njih, poput samog Vladana Radonjića,  u direktnom konfliktu interesa. Kao državni činovnik Radonjić u ime MSP utiče na izdavanje odobrenja za rad mnogim Trening centrima za obuku pomoraca u Crnoj Gori, a onda zajedno sa svojim kolegama iz drugih organizaciojnih cjelina MSP, kao instruktor privatno drži obuke kandidatima u tim centrima i za to dobija novac od vlansika ovih centara. Na kraju, kandidate koje su “obučili” u privatnim trening centrima, Radonjić i neke njegove kolege zaposlene u MSP, onda ispituju u stručnim komisijama Lučkih kapetanija, pred kojima ovi polađu ispite za sticanje strukonih ovlašćenja koje im opet, izdaje MSP gdje je Radonjić visoki funkcioner. Do sada se niko od tužilačko-istražnih organa u Crnoj Gori nije zainteresovao za ovakvu praksu nedozvoljenog preplitanja državnih i privatnih interesa od strane visokih činovnika MSP, ali je ona itekako uticala na izuzetno loš rejting koji naša državna pomorska administracija ima kod međunarodnih pomorskih agencija i organizacija, a zbog čega opet, indirektno  štetu trpe oni koji za sve to plaćaju najveći i simbolični i račun u novcu – crnogorski pomorci.

Izvor:S.L.

Najčitanije