13.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski fakultet Kotor – Otvoren prostor adaptiran za posjetu lokalitetima podvodne kulturne baštine kroz virtuelnu realnost i simulaciju ronjenja

Pomorski fakultet Kotor – WRECKS4ALL

Na Pomorskom fakultetu Kotor održan je završni događaj na WRECKS4ALL projektu i otvaranje prostora adaptiranog za posjetu lokalitetima podvodne kulturne baštine Hrvatske, Bosne i Hercegovine i Crne Gore kroz virtuelnu realnost i simulaciju ronjenja.


U utorak, 13. decembra 2022. godine je na Pomorskom fakultetu Kotor upriličen završni događaj na projektu pod nazivom “Zaštita podvodnog nasljeđa kroz digitalizaciju i valorizaciju kao novi oblik turističke ponude” – WRECKS4ALL koji je odobren za finansiranje u sklopu Interreg IPA programa prekogranične saradnje Hrvatska – Bosna i Hercegovina – Crna Gora 2014-2020. Tom prilikom je zvanično otvoren prostor adaptiran za prezentaciju podvodne kulturne baštine u virtuelnoj realnosti.

Pomorski fakultet Kotor – WRECKS4ALL

Događaj je otvorila dr Maja Škurić, asistent na projektu, a pozdravni govor i prezentaciju projektnih rezultata održao je rukovodilac projekta prof. dr Danilo Nikolić. Potom se prisutnima obratila Liselotte Isaksson, zamjenica šefa za Kooperaciju Delegacije EU u Crnoj Gori, koja je istakla vrijednost podvodne kulturne baštine kao teme za bolje umrežavanje regiona kroz prekograničnu saradnju.

Prisutnima se putem video linka obratila dr Ulrike Guerin, sekretarka UNESCO-a za podvodnu kulturnu baštinu, koja je izrazila zadovoljstvo što je Pomorski fakultet iz Kotora inicirao, vodio i implementirao projekat koji će podstaći bolju implementaciju UNESCO Konvencije o zaštiti podvodne kulturne baštine. Gospodin Balša Perović ispred Uprave za zaštitu kulturnih dobara Crne Gore je podržao Pomorski fakultet u institucionalizaciji arheologije pomorstva i istakao važnost saradnje fakulteta sa ustanovama kulture i kulturne baštine. Stručni saradnik Darko Kovačević je upoznao prisutne sa uticajem koji je WRECKS4ALL napravio implementacijom i istakao da će efekti projekta biti još vidljiviji u vremenu koje dolazi. Prezentaciju proizvoda virtuelne realnosti održao je gospodin Anes Lekić iz podgoričkog Studija Lasso, a on je tom prilikom predstavio i regionalnu mapu za ronjenje.

Pomorski fakultet Kotor – WRECKS4ALL

Gostima i partnerima priređen obilazak prostora adaptiranog za prezentaciju podvodne kulturne baštine u virtuelnoj realnosti. Gosti su imali priliku da virtuelno zarone u vode južnog Jadrana i hercegovačko-neretvanskog kantona i kroz WRECKS4ALL VR posjete neke od najatraktivnijih olupina sa uzbudljivim istorijskim pričama.

Prisutnima je, takođe, prezentovan rad, oprema i infrastruktura Centra za istraživanja, inovacije i preduzetništvo i Laboratorije za arheologiju pomorstva koja je kao dio Centra nastala kroz implementaciju WRECKS4ALL projekta.

Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije