28 C
Kotor

Slušaj online radio

“Otok na kome cvjetaju  limuni”

Otok na kome cvjetaju  limuni

Ogranak Matice hrvatske u Boki kotorskoj organizuje predstavljanje izdanja Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku, prof. dr.sc. Mara Marić,  Otok na kome cvjetaju  limuni  Vrtovi nadvojvode Maksimilijana Habsburškog na otoku Lokrumu.

U promociji  sudjeluju:

Ivan Viđen, povijesničar umjetnosti

Stanislava Slavica Stojan, predsjednica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku

Ivana Grkeš,  tajnica Ogranka Matice hrvatske u Dubrovniku

 autorica Mara Marić

Promocija će se održati  u Galeriji  Pomorskog muzeja Crne Gore u  Kotoru , srijeda ,21.12.2022. u 18 sati

Knjiga Otok na kome cvjetaju limuni  donosi do sada nepoznate podatke o vrtovima koje je austrijski nadvojvoda Maksimilijan Habsburški, kasnije car Maksimilijan I. Meksički, dao urediti na otoku Lokrumu u drugoj polovici 19. stoljeća. Lokrumske vrtove je financijski i idejno podupirala njegova supruga belgijska princezaCharlotte.
Maksimilijan je na Lokrumu, kako je zapisao čuveni hrvatski botaničar 19. stoljeća Roberto Visiani, podigao eksperimentalne vrtove za aklimatizaciju egzotičnih vrsta. Maksimilijan je bio podjednako zainteresiran i za ukrasne i za korisne biljke, tražeći nove lukrativne poljoprivredne kulture koje bi mogle uspijevati u južnohrvatskom klimatu. lako se radi o ne tako davnoj prošlosti, ovi carski vrtovi, vrlo značajni u okviru onodobnog srednjoeuropskog konteksta u kojem su pokazali svoj puni sjaj, gotovo su potpuno iščezli u svom izvornom obliku te nisu podrobnije istraživani. .

Temeljna pitanja kojima se bavi knjiga su: Koji je stvarni opseg Maksimilijanovih zahvata u lokrumskom krajoliku? Koji su koncepti uređenja vrtova primijenjeni na Lokrumu? Tko su bili autori tih koncepata i koji su im bili uzori? U knjizi se nalazi popis svih hortikulturnih vrsta koje su bile sađene na Lokrumu, utvrđena su područja iz kojih su dospjele na Lokrum, istaknuto je koje su biljke po prvi put introducirane u Hrvatskoj, i to upravo na Lokrumu nastojanjem Maksimilijana Habsburškog i njegovih vrtlara

Knjiga je rezultat istraživanja, koje je  prof.dr.sc. Mara Marić,  krajobrazni arhitekt,  provela na temelju  primarnih arhivskih izvora pohranjenim u brojnim inozemnim i hrvatskim arhivima te znanstvenim institucijama. Knjiga je opremljena brojnom ilustrativnom građom iz vremena u kojem je nadvojvoda boravio na Lokrumu, kao i suvremenim umjetničkim fotografijama otoka Lokruma.

Izdavači  knjige Otok na kome cvjetaju limuni su Ogranak MH u Dubrovniku i Sveučilište u Dubrovniku. Knjizi je dodijeljena nagrada Ivan Kukuljević Sakcinski za najbolje djelo objavljeno u ograncima Matice hrvatske-saopšteno je iz OMH.

Najčitanije