8 C
Kotor

Slušaj online radio

Pomorski muzej Crne Gore do kraja avgusta obišlo 6.000 turista 

Pomorski muzej Kotor – foto Boka News

Pomorski muzej Crne Gore u Kotoru od početka godine do kraja avgusta obišlo je 6.000 turista, znatno više nego prošle godine kada ih je, zbog pandemije virusa korona, bilo svega 1.560, dok je tokom 2019. godine zabilježeno čak 49.700 posjetilaca.

Direktor ustanove Andro Radulović navodi i da su ove sezone polovina posjetilaca bili stranci, a ostalo domaći gosti. Najviše pažnje privlače im modeli brodova, vatreno i hladno oružje, dok je kormilo na drugom spratu mjesto gdje se najčešće fotografišu. Prostorije u muzeju su uglavnom tematski podijeljene, a najupečatljivije odjeljenje je ono u kojem se nalazi zbirka oružja koje datira od 17. do kraja 19. vijeka.

Pomorski eksponati – foto Boka News

– Do danas je ukupan broj popisanih i obrađenih predmeta u muzeju 5.058. Taj broj se mijenja, raste kako muzej dobija donacije i vrši otkupe predmeta. Tokom pandemijske 2020. godine putem donacija dobijeno je 26 predmeta, a 7 je otkupljeno. Što se tiče njihove vrijednosti, izdvajaju se umjetničke slike i komadi oružja koji su unikatni i neprocjenjivi – izjavio je Radulović u razgovoru za Dan.

Iako sa skromnijim sredstvima, planirani projekti za 2021. godinu se, kaže, uspješno realizuju, pa je dosad održano deset događaja – izložbi, predavanja, promocija.

/B.M/

Izvor:Dan

Najčitanije