16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Popović: Neprihvatljiva odluka o zabrani održavanja promocije knjige “Najveći zločin u istoriji”

Najveći zločin

Promocija knjige „Najveći zločin u istoriji“, autora Jovana Čubranovića, koja dokumentovano govori o stradanju Crne Gore i njenog naroda nakon 1918. godine, neće biti održana u JU Kulturni centar Nikola Đurković u Kotoru, kako je bilo najavljeno, jer su zbog pritisaka i primjedbi građana, iz te ustanove povukli odluku da organizatorima ustupe prostor.

Ovo je potvrdio Milenko Mito Marković, predstavnik Crnogorsko-američka asocijacija „Cetinje“ koja je organizator promocije knjige koja je prethodno prezentovana publici na Cetinju, kao i u KIC-u „Budo Tomović“ u Podgorici.

Marković je kazao da je prema ranijem dogovoru sa JU „Nikola Đurković“, uredno zakazana za 24. februar u 18 sati, da bi juče dobili informaciju da se promocija otkazuje.

U obrazloženju Kulturnog centra da poslije dodatnog razmatranja uskrate dogovoreni termin, ističe se da je na to uticala reakcija građana.

-Nakon objavljivanja najava za navedenu promociju u određenim medijima, kontaktirani smo od određenog broja naših sugrađana koji su veoma negativno reagovali na zakazivanje promocije knjige, kao i na sam način objave, tj na određene natpise u objavi, smatrajući ih uzemirujućim – navodi se, između ostalog, u obrazloženju JU Kulturni centar „Nikola Đurković“ koje je potpisao vd direktora Vladimir Bujišić.

Dodaje se da su se, i pored najbolje volje da da u toj ustanovi prezentuju sva djela, bez obzira na ideološku ili bilo koju drugu pozadinu, prilikom promjene odluke, rukovodili neprijatnim situacijama iz ranijeg perioda kada su građani burno reagovali zbog planiranog programa u Kulturnom centru.

Neprihvatljiva je odluka o zabrani održavanja promocije knjige “Najveći zločin u istoriji”, kazao je predsjednik Liberalne partije (LP), Andrija Popović.

-Ne, cenzuri u kulturi i dodatnoj fašizaciji društva, u Kotoru, gradu Svjetske prirodne i kulturne baštine – poručio je Popović na Twiteru.

Najčitanije