3 C
Kotor

Slušaj online radio

Porast kontejnerske novogradnje i značajan skok cijena polovnih kontejneraša na svjetskom pomorskom tržištu

Brod kontejner

Potražnja za kontejnerskim brodovima na pomorskom tržištu je u značajnom porastu. Očekuje se da će kontejnerska flota rasti u zavisnosti od rasta trgovine u svijetu tokom narednih godina.

Prema Alphaliner-ovim podacima od marta ove godine nove narudžbe brodskih kapaciteta porasle su na 15%. Narudžbe u periodu od šest mjeseci prije toga odnosile su se uglavnom na brodove nosivosti 12 000 TEU, 15 000 TEU i 24 000 TEU bez interesovanja za brodove srednje tonaže.

U skladu sa nagovještajima očekuje se da će narudžbe kontejnerskih brodova i dalje rasti od strane velikih kompanija kao što su Cosco, Ocean Network Express (ONE), Yang Ming i Maersk, a svi oni pregovaraju sa azijskim brodogradilištima.

Dijagram Stjepčević J, izvor Statista i Alphaliner: Vodeće svjetske kompanije za kontejnerski prevoz po veličini flote – Ukupan broj brodova

Prema podacima Alphaliner-a u prvoj polovini godine naručeno je više od 300 kontejnerskih brodova. Shodno broju ugovora o novogradnji potpisanih krajem 2020. godine i porudžbina u 2021. zabilježen je porast sa prošlogodišnjih 2,29 miliona TEU na 4,94 miliona TEU u junu 2021.

U svom najnovijem nedjeljnom izveštaju, Alphaliner je sugerisao da ONE traži još brodova za trgovinu na glavnim rutama, dok je COSCO blizu naručivanja šest brodova nosivosti 13.000 TEU i četrnaest nosivosti 15.000 TEU u svojim joint venture brodogradilištima sa Kawasaki Heavy u Nantongu i Dalianu.

Dijagram Stjepčević J., Izvor: Alphaliner: Vodeće svjetske kompanije za kontejnerski prevoz-Brodovi u vlasništvu kompanije

Rangiranje Alphalinera pokazuje da Danski APM Maersk ima najveću flotu kontejnerskih brodova kao i najveći kapacitet brodskog prostora od bilo koje druge brodarske kompanije. Ukupan broj operativnih brodova ove kompanije je 724 prema podacima od 24. jula ove godine sa ukupnim kapacitetom od 4,187,152 TEU. Švajcarska brodarska kompanija MSC ima drugi po redu najveći kapacitet koji iznosi 4,083,371 TEU dok ih COSCO i CGM prate sa oko tri miliona TEU pojedinačno. Vlasnik famoznog Ever Givena – tajvanski Evergreen Line sedma je po redu kompanija za transport kontejnera pomorskim putem ima ukupno 202 broda i ukupan kapacitet brodskog prostora od 1,363,217 TEU što predstavlja 5% u ukupnom udjelu. Ova kompanija je u martu 2021. imala najveću narudžbinu kontejnerske novogradnje na svijetu i na putu je da nadmaši japanski ONE i njemački Hapag-Lloyd čime bi zauzela peto mjesto na listi kada se svi brodovi isporuče ukoliko njegovi rivali ne naruče nove brodove u međuvremenu.

Dijagram Stjepčević J., Izvor Alphaliner: Vodeće svjetske kompanije za kontejnerski prevoz-narudžbe novih brodova

Očekuje se da će Yang Ming potpisati ugovor za svoje prve brodove klase 24.000 TEU, dok se smatra da je Maersk u kontaktu s korejskim brodogradilištem za veće brodove na metanol, imajući u vidu činjenicu da je nedavno naručio svoj prvi brod sa pogonom na ovo gorivo nosivosti 2 100 TEU.
Prema VesselsValue, povećani američki uvoz, zagušenja u lukama i nedostatak kapaciteta povećava stope otpreme tereta do rekordnih granica na ključnim rutama iz Kine za SAD i Evropu. Sekundarno izbijanje Covid-19 u južnoj Kini podstaklo je još veća kašnjenja i zagušenja u lukama što je pogoršalo snabdijevanje.

Cijene panamax kontejnerskih brodova više su nego udvostručene u roku od samo tri mjeseca, što je jedan od najvećih skokova cijena plovila zabilježen u istoriji brodarstva.

Kao rezultat visokih stopa prevoza tereta i najma, cijena petnaestogodišnjeg kontejneraša nosivosti 4.250 TEU skočila je sa 20 miliona dolara krajem marta na 48 miliona dolara, dok je prema podacima VesselsValue, broj prodaja polovnih kontejnerskih brodova porastao za 780% u odnosu na isti period prošle godine.

Dijagram Stjepčević J., Izvor Alphaliner: Vodeće svjetske kompanije za kontejnerski prevoz-brodovi u najmu

/Dr sc. Jelena Stjepčević, menadžment u pomorstvu/

Najčitanije