25 C
Kotor

Slušaj online radio

Poslenice I MI Boke podstakle mlade u Resursnom centru za sluh i govor da se uključe u zajednicu

IMI Boke

Učesnici su istakli da bi voljeli da se bave folklorom, plesom, različitim sportskim aktivnostima, kao i da posjećuju vršnjake/inje s oštećenjem sluha i/ili govora u drugim zemljama



Radionica s učenicima/ama s oštećenjem sluha i/ili govora održana je u JU Resursni centar za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”-Kotor,  sa ciljem da se mladi informišu o svojim pravima i mogućnostima za njihovu realizaciju, da se podstaknu da otvoreno razgovaraju o ključnim problemima koji im otežavaju inkluziju, kao i da se daju preporuke za aktivnosti koje bi ih osnažile za uključivanje u društvenu zajednicu. Sa učesnicima je razgovarala Miroslava-Mima Ivanović, trenerica s invaliditetom, izvršna direktorka Inicijative mladih sa invaliditetom Boke (I MI Boke), koja je I osmislila ovu radionicu  povodom Svjetskog dana NVO, u utorak, 27. februara.

Fokus radionice u kojoj je učestvovalo 13 učenika/ca s oštećenjem sluha i/ili govora, bio je na pružanju besplatne pravne pomoći za ostvarivanje prava na uslugu tumačenja i prevođenje na znakovni jezik i aktivnosti koje bi doprinijele povećanju njihove društvene uključenosti. Jedan od učesnika je istakao svoje iskustvo posjete sličnoj instituciji u Rumuniji, gdje osobe s oštećenjem sluha i/ili govora u praksi ostvaruju pravo na uslugu tumačenja i prevođenja na znakovni jezik, dok su se svi/e učesnici/e složili/e da nemogućnost ostvarivanja tog prava ih značajno ograničava u uključivanje u redovan život zajednice. Učesnici/e su istakli/e da bi voljeli da se bave folklorom, plesom, različitim sportskim aktivnostima, kao i da posjećuju vršnjake/inje s oštećenjem sluha i/ili govora u drugim zemljama.

Finansiranje jedne od predloženih aktivnosti, može biti izabrana za cilj Donatorske večeri za poboljšanje uslova života institucionalizovanih osoba s invaliditetom (OSI), koja će se održati do kraja avgusta 2024. godine.

Ovo je treća radionica I MI Boke s ovom grupom učesnika/ca, a na prve dvije se govorilo o pristupu informacijama u pristupačnom formatu, pravima osoba s oštećenjem sluha i/ili govora i o budućim aktivnostima I MI Boke s ovom grupom. Kako su sami/e učesnici/e preporučili/e održavanje više radionica sličnog tipa, I MI Boke je na ovaj način sprovela njihove preporuke u djelo. Takođe su predstavljene i aktivnosti, koje u okviru projekta „Pronađimo zajednički jezik” doprinose unaprjeđenju socijalne inkluzije učenika/ca s oštećenjem sluha i/ili govora JU Resursnog centra za sluh i govor „Dr Peruta Ivanović”.

Ova Radionica je dio projekta „Krajnje vrijeme za unaprjeđenje ljudskih prava OSI”, koji je podržan kroz subgranting program u okviru projekta „U pravo vrijeme – Podrška zaštitnicima/ama ljudskih prava i OCD u oblasti promocije ljudskih prava i razvoja demokratske političke kulture”, koji realizuju nevladine organizacije Juventas, Help – Hilfe zur Selbsthilfe, Centar za monitoring i istraživanje – CeMi, Kvir Montenegro i Otvoreni centar Bona fide, finansira Delegacija Evropske unije kroz program Evropski instrument za demokratiju i ljudska prava za Crnu Goru 2022 (EIDHR) – ctr. 438-535, a kofinansira Ministarstvo javne uprave. U okviru projekta su, pored ove Radionice, održane još tri radionice sa korisnicima/ama JU Zavoda „Komanski most”, JU Doma starih „Grabovac“ Risan i pacijentima/kinjama smještenim u JZU Specijalnoj bolnici za psihijatriju Kotor.

Najčitanije