16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Poštanski radnici i radnice u Boki Kotorskoj štrajkom do prava na dostojanstven život

Štrajkači ispred Pošte u Kotoru foto M.D.P.

Stajanjem ispred zgrade glavne pošte kod kružnoga toka u Kotoru, šalterske radnice/radnici i poštari sa teritorije Opštine Kotor pridružili su se generalnom štrajku radnika Pošte Crne Gore-Jedinstvenog sindikata, koji je započet 2. oktobra. Na ovom mjestu se već sedam dana od 7 do 13.30 sati okupljaju oko 30 radnika i radnica Pošte Kotor,  tražeći povećanje plata za 30 posto, kao i poboljšanje uslova rada.

Štrajk se simbolično uklapa i u Svjetski dan dostojanstvenog rada, 7. oktobar, s obzirom da zaposleni u Pošti traže samo svoje pravo na dostojanstveni život, a uz inflaciju bez povećanja plata, to je nemoguće.

-Naše plate, u prosjeku 550 eura (šalterski radnik prima 450 eura) su ne samo ispod nivoa prosječne potrošačke korpe, nego čak i ispod prosječne plate u Crnoj Gori, koja iznosi 799 eura. Naše radno vrijeme je šest ipo sati, od 8- 14:30 sati, s tim što radimo i svake subote, te je to puno osmočasovno vrijeme, ističu štrajkači/ce.  U zgradi je ostalo tri radnika- stalno zaposlena pod ugovorom, koji rade na šalterima, dok su svi ostali radnici potpisali štrajk i nalaze se u štrajku. Oni koji su pod ugovorom, navodno, ne smiju da štrajkuju, jer im poslodavci ne bi produžili ugovor.

Štrajkači ispred Pošte u Kotoru – foto M.D.P.

Pregovori sa Upravom Pošte Crne Gore su svakodnevni, ali do sada ne daju očekivane rezultate. Jedinstveni sindikat je tražio povećanje zarada od 30 odsto za zaposlene bez članova uprave, dok je Novi sindikat tražio povišicu od 20 odsto za sve, uključujući i menadžment.

Zarade zaposlenima u Pošti Crne Gore nisu povećavane 12 godina, a prema podacima Monstata vrijednost minimalne potrošačke korpe za jun je iznosila 818,2 eura ( 9,1 odsto više u odnosu na isti period prošle godine). Po nacrtu Programa zvanične statistike za period od 2024. do 2028. godine, Uprava za statistiku Monstat od iduće godine više neće obavljati istraživanja i podatke o minimalnoj potrošačkoj korpi. Umjesto toga, Unija slobodnih sindikata objaviće 1. decembra “Sindikalnu potrošačku korpu”, koja će, kako najavljuju, iznositi gotovo 2.000 eura, koliko je potrebno čovjeku za dostojanstven život u situaciji inflacije.

/M.D.P./

Najčitanije