16.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Postavljene informativne table – „Upoznaj se sa živim svijetom Katiča“

Info table Katič

NVO Green Home je prethodne nedelje postavila informativne table, na prostoru budućeg zaštićenog područja u moru – Katič, Petrovac.

Informativne table pod nazivom „Upoznaj se sa živim svijetom Katiča“ i „Šta će nam donijeti zaštićeno područje u moru“ postavljene su na šest lokacija (Buljarica, plaža Lučice, Petrovac, šetalište Petrovac – Peraćica DO).

Informativna tabla „Upoznaj se sa živim svijetom Katiča“ sadrži pregled ugroženih/osjetljivih Mediteranskih staništa i vrsta od interesa, koje su zaštićene SPAMI (Posebna zaštićena područja od interesa za Mediteran) Protokolom. Sa druge strane informativne table „Šta će nam donijeti zaštićeno područje u moru“ ukazuju na benefite uspostavljanja zaštićenih područja u moru, a koji se ogledaju u: bogatijem biljnom i životinjskom svijetu, obnovi ribljeg fonda, boljem ulovu, većoj aktraktivnosti područja, divezifikaciji turističke ponude.

Posjetioci pomenutih lokacija će imati priliku da se kroz edukativni karakter informativnih tabli upoznaju za zaštićenim vrstama morskog akvatorijuma Katič, značajom i benefitima zaštićenih područja u moru.

Petrovac – Crnogorsko društvo ekologa

Crna Gora je jedina država Mediterana sa značajnom površinom akvatorijuma, koja nema zaštićeno područje u moru. Ohrabruju vijesti o najavljenom proglašenju prvog zaštićenog područja u moru – Park prirode Platamuni.

Nacionalnom startegijom održivog razvoja (2007.) formulisan je predlog za proglašenje zaštićenih područja u moru na lokacijama Stari Ulcinj, Katič i Platamuni, u vezi sa tim neophodno je proglasiti ZPM i na dvije preostale lokacije (Stari Ulcinj i Katič).

Postavljanje informativnih tabli je nastavak aktivnosti u sklopu projekta „Podrška lokalnim zajednicama u zaštiti i promociji budućeg zaštićenog područja u moru – Katič“, finansiran od strane Partnerskog fonda za kritične ekosisteme (CEPF), a koji Green Home razvija zajedno sa svojim saradnicima Crnogorskim društvom ekologa i Mediteranskim centrom za ekološki monitoring.

Najčitanije