16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Povodom manifestacije Noć muzeja u Muzeju grada Budve – Izložba i knjiga o Tvrđavi Kosmač

Kosmač panorama
Kosmač panorama

Knjiga „Zaštita i revitalizacija tvrđave Fort Kosmač na Brajićima, Crna Gora” autora Ivana Vratnice biće predstavljena u četvrtak, 18. maja u 19 sati u Muzeju grada Budve, gdje će posjetioci ujedno imati priliku da pogledaju i istoimenu izložbu.

Ivan Vratnica je završio osnovne i master studije arhitekture na Tehničkom univerzitetu u Beču. Pored arhitekture i prostornog planiranja fokus je bio na konzervaciji i revitalizaciji kulturnog nasljeđa na primjeru austro-ugarskih tvrđava, od kojih je za tvrđavu Kosmač na Brajićima napravljen detaljan rad sažet u knjizi na engleskom i na našem jeziku. Nakon objave ovog djela postaje trenutno najmlađi član UNESCO-ve organizacije ICOMOS Austria (International Council on Monuments and Sites).

Na ovoj promociji će na temu zaštite fortifikaciinog naslijeđa, pored Ivana Vratnice, govoriti i dr Karolina Jeger Klajn (Caroline Jäger-Klein), Radojica Pavićević, pukovnik u penziji i autor monografije „Werk – austrougarske tvrđave u Crnoj Gori” i Dušan Medin dipl. arheolog i master menadžer u kulturi i medijima. Moderatorka večeri će biti Ljubica Miličić, MA etnolog – antropolog.

Program predstavljanja knjige i izložbu su osmislili poslenici JU Muzeji i galerije Budve u saradnji sa Turističkom organizacijom opštine Budva povodom međunarodne manifestacije “Noć muzeja” Izložba će biti postavljena u Muzeju grada Budve do 27. maja, a nakon toga u prostorijama mjesne zajednice Brajići.

Organizatori upozoravaju da će program u slučaju kiše biti održan u Hotelu “Mogren”.

/M.D.P./

Najčitanije