8.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Požari i rekordan talas vrućine duž Evrope

šumski požar

Gotovo petsto vatrogasaca bori se s vatrenom stihijom u naselju Penteli, sjeveroistočnom predgrađu Atine. Plameni jezici nezaustavljivo gutaju sve pred sobom – gore kuće i automobili. Više od šesto stanovnika moralo je napustiti dom, a evakuisani su i pacijenti i osoblje dvije dječje bolnice.

– Moja je kuća u plamenu. Vatrogasci su učinili sve što su mogli. Dali smo im ključeve da uđu u kuću, ali vatra se proširila u svim smjerovima, rekla je Eftychia Alvanou, stanovnica Pentelija.

Vatrogascima pomažu kanaderi i helikopteri, ali gašenje otežavaju visoke temperature i jak vjetar.

– Ovo je jedan od najvećih požara s kojim sam se suočio. Riječ je o velikom i nepristupačnom području, punom zapaljivog materijala, a i vjetar je veoma snažan, poručio je pripadnik dobrovoljne vatrogasne jedinice Fotis Hatzifotis.

Nakon što su rekordne temperature pale za petnaestak stepeni, francuski vatrogasci napokon su stavili pod nadzor dva velika požara na jugozapadu zemlje. U regiji Gironde u sedam dana izgorelo je više od dvadeset hiljada hektara šume, a evakuisano je gotovo četrdeset hiljada stanovnika.

– Poharano je golemo područje. Riječ je o najmanje dva požara, a svaki od njih zahvata površinu veću od one koju inače gasimo tokom cijelog ljeta, naglasio je Eric Pitault, vatrogasna jedinica Girondea.

Vatrogascima su u pomoć pritekli i lokalni stanovnici, nastojeći obraniti svoje domove i posjede.

– Zalili smo teren s obje strane ceste kako se vatra ne bi rasplamsala, rekao je poljoprivrednik Jerome Massignani.

– Vatrogasci rade izvanredan posao. Oni su heroji. Plameni jezici bili su visoki poput stabala bora i došli su dvadeset metara od moje kuće. Vatrogasci su spasili moj dom i moje životinje, kazao je stanovnik Balizaca Ernest.

Te sreće nisu bili ovi stanovnici predgrađa istočnog Londona. Njihovi su domovi juče nestali u plamenu.

– Jutros sam shvatio – nemamo ništa, sve je izgorjelo. Zahvalni smo Bogu što smo svi živi i što niko nije povrijeđen, dodao je stanovnik Wenningtona Timothy Stock.

Vatrogasci su cijelu noć nastojali obuzdati požare, koji su buknuli tokom najtoplijeg dana u britanskoj istoriji s temperaturama višim od 40 stepeni.

Prekinute su brojne željezničke linije jer je vatra oštetila tračnice i nadzemne vodove.

– Juče su vatrogasci imali najviše posla od Drugoga svjetskog rata. Obično prime oko 350 poziva na dan, kada je gužva oko petsto, a juče su ih primili više od 2600, naglasio je gradonačelnik Londona Sadiq Qhan.

Izvor:HRT

Najčitanije