11.9 C
Kotor

Slušaj online radio

Traže hidroinžinjera za Tivatska solila

Solila
Solila

Za potrebe uspostavljanja hidrološkog režima na Tivatskim solilima po uzoru na Škocjanski zatok iz Slovenije i pravilno funkcionisanje ovog močvarnog staništa, Centar za zaštitu i proučavanje ptica objavljuje poziv svim zainteresovanim hidroinžinjerima da do 20. novembra 2016. godine dostave pismo zainteresovanosti sa CV – ijem na czip@czip.me

Solila se nalaze na Jadranskom migratornom koridoru i služe kao posljednje odmaralište i hranilište ptica selica, na njihovom putu ka jugu. Za određen broj vrsta ptica, Solila predstavljaju i zimovalište.

Solila - foto Anđelko Stjepčević
Solila – foto Anđelko Stjepčević

Područje solila je od srednjeg vijeka bilo u fokusu zbog Solane koja je aktivno radila u tom periodu i koja je prema spisima iz daleke 1683. godine generisala 81% ukupnog prihoda lokalnog stanovništva. Ostaci solane tj. slani bazeni su prisutni i danas, a neposredna blizina mora i prilično sačuvana geomorfologija lagune ovog područja je čini interesantnom za boravak ptica.

Solila su Emerald stanište Bernske konvencije kao i područje od međunarodnog značaja za boravak ptica (IBA). Od 2013. godine Solila su upisana i na Ramsar listu močvara od međunarodnog značaja.

Solila
Solila

Molimo sve zainteresovane, koji su kvalifikovani za angažovanje na ovom poslu, da pošalju pismo zainteresovanosti, nakon čega bi se izvršio obilazak Solila i stekao uvid u stanje na terenu kao i precizirao tačan opis očekivanih radova, kaže se u pozivu Centar za zaštitu i proučavanje ptica.

Opis predviđenih radova:

• izrada elaborata izvodljivosti za napajanje vodom svih bazena Tivatskih solila morskom vodom, isključivo principima gravitacije, plime i osjeke;

• izvršiti hidrološka istraživanja i mjerenja;

• dati preporuke za terenske radove.

Specijalni florističko-faunistički rezervat Tivatska solila je Rješenjem iz 2007. godine zaštićen kao poseban, specijalan prirodni rezervat radi očuvanja biljnih i životinjskih vrsta, prevashodno ornitofaune.

Najčitanije