7 C
Kotor

Slušaj online radio

Predstava “Magbet“ otvara 28. HAPS

HAPS

Otvaranje HAPS- a sa predstavom „Magbet“ zakazano je za ponedjeljak 17. april u 20:30 sati


Ovogodišnje 28. Hercegnovske aprilske pozorišne svečanosti povezane konceptom „pozorište i muzika“, otvoriće  veče predstava  „Magbet“, koju je po Šekspirovom tekstu režirao Nikita Milivojević. Koprodukcije ove predstave poduhvatili su se JU „Grad teatar“ Budva,Srpsko narodno pozorište uNovom Sadu, Beogradsko dramsko pozorište, ITAKA Art centar iz Inđije i Novosadsko pozorište (Újvidéki Színház).

„Magbet“ je najkraća, najkrvavija, ali i jedna od najpopularnijih Šekspirovih drama za izvođenje, a njen najraniji poznati tekst objavljen 1623.godine u tzv „Prvom foliju“.

Ispričana ukratko, ova drama ne razlikuje se od drugih kraljevskih drama, ali ako bismo se zagledali u njenu metaforiku, primjetili bismo da nasuprot hronikama istorija ovdje nije prikazana kao Veliki Mehanizam, nego kao košmar, što podrazumjeva lično iskustvo koje iznenađuje i plaši. Poznati poljski teatrolog, esejista i književni kritičar Jan Kot u svom eseju „’Magbet’ ili zaraženi smrću“, kaže:

„To je noć iz koje je prognan san. Ni u jednoj Šekspirovoj tragediji ne govori se toliko o snu. Magbet je ubio san. Nema više sna, postoje samo košmari. Svaki od velikih Šeksirovih likova ima više od jednog dna. Šekspir nikad nije jednoznačan. Magbet – mnogostruki ubica, Magbet koji se kupa u krvi, nije mogao da se pomiri sa svetom u kome postoji ubistvo. Možda se u tome sastoji mračna veličina toga lika i prava tragika Magbetove istorije.“

U riječi reditelja Nikita Milivojević osvrnuo se na činjenicu da je „Magbet“ ona vrsta izazova za koji se reditelj sprema godinama, priželjkuje i plaši ga se u isto vreme (slično kao Magbet ubistva kralja):

„S obzirom na to da je inspirisana raznim slikama iz snova, mogao bih reći da je glavni lik u predstavi – San. Realno i fiktivno mešaju se, postaju ona ivica noža kojom se sve vreme nesigurno kreće. Svet kao jedno potpuno košmarno, haotično, `nestvarno` mesto, mislim da je prilično tačna dijagnoza i svega onoga što trenutno živimo.“

Scenografiju potpisuju Nikita Milivojević i Željko Piškorić, scenski pokret i izbor muzike Amalija Benet, kostimografiju Jelena Stokuća, a scenski govor dr Dejan Sredojević.

Uloge tumače: Anica Petrović, Nevena Nerandžić, Maja Stojanović, Jelena Simić, Dejan Đonović, Branislav Jerković, Arpad Mesaroš, Marko Marković, Milan Zarić, Sonja Isailović, Pongo Gabor i Ivana Pančić, i Arpad Mesaroš mlađi.

Predstava je nakon premijere na Budva Grad teatru 16. avgusta 2022. imala premijeru u Beogradskom dramskom pozorištu i na Šekspir festivalu što je bila ujedno novosadska premijera, izvođenje u Herceg Novom joj je prvo gostovanje izvan matičnih scena, a slijedi gostovanje u Bitolju na Šekspir festu u junu mjesecu.

Otvaranje HAPS- a sa predstavom „Magbet“ zakazano je za 17. april u 20:30 sati.

Najčitanije