14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So
Knjižara So

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, ekonomije, stripovane mitologije i knjiga za djecu.

Priče o muškom i druge pripovetke knjiga je Miloša Crnjanskog. Niko  nije pisao tako strastveno i zavodljivo o Banatu, i Vojvodini uopšte kao Crnjanski. Veliki pisac slijedi događaje u sebi i prostoru, ali doživljaj iz događaja poklanja čitaocu. Bilo da se radi o stvarnom ili snolikom, o bitkama, dolascimai odlascima, njivama, kasarnama, hramovima, do svjetova u sebi samom, sve to on čini trajno vidljivim i čujnim. U ovim storijama i proznim cjelinama nema podjele na muško i žensko, ni među ljudima, ni među pticama, ni među olujama, ni među suzama. Muškost je ovdje posvećena strasti i žrtvovanju. Izdavač je Dereta.

Himerina krv Slaviše Pavlovića roman je o Jovanu Dučiću. Godine 1943. veliki pjesnik i diplomata nalazi se u Americi. U kući na obali jezera Mičigen on u sjećanje priziva scene iz teškog djetinjstva, hapšenje i progone koje je doživio od austrougarske vlasti zbog patriotskog rada. Zdravlje mu je narušeno, naročito nakon vijesti o Jasenovcu, ali ga to ne sprečava da piše svoje posljednje radove i proglase. Ljut i bijesan, razočaran u jugoslovenstvo, svom sekretatu započinje priču o uzbudljivom životu, prisjeća se mostarskih dana, druženja sa Aleksom Šantićem, ali i prve velike ljubavi. Izdavač je Laguna.

Žene koje kupuju cveće roman je Vanese Monfort. U maloj četvrti Madrida pet sasvim različitih žena kupuje cvijeće. Nijedna ga ne kupuje za sebe: jedna to čini za tajnu ljubav, druga za svoju kancelariju, treća da bi ga slikala, četvrta za svoje mušterije, a peta za mrtvog čovjeka. Sve su na životnoj prekretnici, svakoj je potreban putokaz da bi nastavila dalje. Ekscentrična i mudra vlasnica cvjećare okupljaće ih svakog četvrtka uveče da bi popile čašu vina i opustile se. Ubrzo će se među njima razviti prijateljstvo koje će im pomoći da preuzmu kormilo života u svoje ruke pa makar zaplovile potpuno neočekivanim vodama. Izdavač je Laguna.

Igra prestola – Ilustrovano izdanje Džordža R. R. Martina donosi nam između ostalog slike u boji kao i crnobijele ilustracije. Ovi crteži udahnuli su novi život spletkama i tajnama, romantici i avanturama veličanstvene sage. Zima je, a na sjeveru živi kralj Robert. Ledenim prostranstvom u njegovo ime vlada Edvard Stark koji živi u miru i udobnosti sa suprugom, sinovima i kćerima. Još dalje, iza velikog Zida, prostire se divljina i u njoj strašna, neprirodna bića, zaboravljena tokom dugog ljeta. Niko, međutim, ne obraća pažnju na princa Visertisa koji planira da povrati svoje zakonito mjesto na tronu. Izdavač je Laguna.

Trn autora Branka Dragaša knjiga je koja će nas provesti kroz zamršene i nepredvidljive puteve ekonomije i politike. Kao neko ko nije član nijedne stranke autor piše krajnje objektivno. U prvom dijelu knjige nas upoznaje sa zanimljivim temama kao što su monetarni udar, štednja, pare, donacije, blokade, privatizacije, devizni kurs. Takođe, daje odgovore na pitanja kuda ide Srbija, ko su vitezovi srpske privrede a ko čikaški momci, i iznosi zanimljive podatke o porezima, berzi, kreditima. U drugom dijelu govori o profiterima reforme, otvorenoj privredi, mafiji, o vlasti, teororu, strahu, ali i o smijehu. Izdavač je Katena mundi.

Guan Ju – Braća zauvek je strip-adaptacija istorijskog romana Tri kraljevstva. Scenarista Den Džoli napisao je ovu priču oslanjajući se na istorijske izvore, baš kao i umjetnik Ron Rendal koji je oblikovao vizuelni dio priče. Dakle, iz jednog od najpoznatijih kineskih epova dolazi nam pravični junak i bog rata. Guan Ju, drevni kineski ratnik, bori se rame uz rame sa svojim pobratimima Lju Bejem i Džang Fejem kako bi ugušio prijetnju Žutih šalova. On uspješno brani svoju zemlju i čast, ali njegove nevolje tek počinju. Duž cijele Kine protivnici postavljaju ozbiljne izazove, svaki teži od prethodnog. Izdavač je Pčelica.

Pravi golubovi jedu opasnost za doručak zanimljiva je knjiga za mlađe čitaoce autora Endrua Makdonalda i Bena Vuda. Pravi golubovi nisu samo sjajan odred boraca protiv zločina koji štite grad već su ujedno i najbolji drugari. No hoće li njihovo drugarstvo uspjeti da opstane i kad budu imali posla sa tajnim skladištem prepunim flaširanih ptica, odbjeglim nojem kriminalcem na slobodi i ibisom željnim moći? Čitajući ovu sjajno ilustrovanu knjigu možemo da se ismijemo do mile volje, ali i da mnogo mirnije spavamo znajući da se tamo napolju Pravi golubovi bore protiv zločina. Izdavač je Laguna.

Najčitanije