16.3 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, retorike, političke publicistike i knjiga za djecu.

Kroz sudbinu čovjekla koji melanholično govori o tragici života, neostvarenoj ljubavi, dužnosti, dostojanstvu i odanosti Kazuo Išiguru u romanu Ostaci dana finom ironijom oslikava čitav jedan svijetu nestajanju. U ljeto 1955. gospodin Stivens kreće na put koji će kod njega izazvati niz sjećanja na minula vremena.. Roman bogat dirljivim uspomenama na dane prije Velikog rata, na izgubljene želje i izgubljenu ljubav. Po ovom Bukerom nagrađenom romanu snimljen je i istoimeni film koji je savršeno dočarao magiju Išigurovog stila. Pred nama je iskrena ljudska studija o ličnostima, klasama i kulturi. Izdavač je Dereta.

Zemlja drugih roman je Lejle Slimani. Mlada Francuskinja Matilda zaljubljuje se u Armina, marokanskog vojnika koji se u Drugom svjetskom ratu borio u francuskoj vojsci. Poslije rata par se naseljava u Maroku. Dok Amir pokušava da obrađuje jalovu zmlju Matilda se bori sa nepovjerenjem koje izaziva kao strankinja i pokušava da odgaji dvoje djece u svijetu čija pravila ne razumije. Deset godina koje ovaj roman pokriva su godine sve većih tenzija koje će dovesti do nezavisnosti Maroka 1956. godine. Zemlja drugih roman je o ljubavi, istoriji ali i o emancipaciji i žrtvovanju. Izdavač je Booka.

Ruske priče je zbirka koja s prosto mora imati u kućnoj biblioteci. U Rusiji je svaki pisac bio strogo individualan, ali sve ih je objedinjavlala jedna istrajna težnja – da razumiju budućnost zemlje, sudbinu svog naroda i njenu ulogu u svijetu. Maksim Gorki je isticao da je cilj književnosti da pomogne čovjeku da povrati vjeru u sebe, da se bori sa prostaklukom u ljudima, da umije da pronađe dobro u njima, a Gogolj da pisac ima samo jednog učitelja – same čitaoce. Sem njih dvojice u knjizi u i priče od Puškina, Ljermontova, Turgenjeva, Dostojevskog, Tolstoja, Čehova, Bulgakova, Babelja i drugih. Izdavač je Otvorena knjiga.

Staklena devica autorke Ketrin Kukson roman je o tajnama ljubavi i ponosu. Anabela  je bila jedino dijete u bogatoj porodici vlasnika fabrike stakla. Na svoj deseti rođendan, savladana radoznalošću, otvorila je zabranjena vrata koja su vodila u privatne odaje njenog oca, vidjela nešto što nije smjela i time pokrenula otkrivanje tajne  čuvane dugi niz godina. Kada bude napunila osamneaestu ova osjetljiva i lijepa mlada žena puna želja i ideala, saznaće istinu o svom porijeklu i cio njen svijet će se srušiti. I ovim romanom Ketrin Kukson dokazuje zašto su joj knjige prodane u više od 130 miliona primjeraka. Izdavač je Laguna.

Govori koji su promenili svet Sajmona Sibaga Montefjorea raskošna je zbirka nezaboravnih riječi vrhunskih besjednika. Neki govori su herojski i nadahnjuju, a neki pak zloslutni. Dok su neki prefinjeni i dirljivi, drugi su surovi i jezivi. Među govornicima su carice i osvajači, romanopisci, sportisti, sanjari i ubice. Tu su, između ostalih, Čerčil i Elizabeta Prva, Staljin i Džingis-kan, Kleopatra, Nehru i Muhamed Ali. Ova knjiga vodi čitaoce kroz vjekove i kulture širom svijeta i, bez ikakve sumnje, pravi je izbor za one koji vole da analiziraju društvo i istoriju. Izdavač je Laguna.

Hronika nemoguće države nova je knjiga Nenada Kecmanovića koja govori o svim nelogičnostima, paradoksima i iskušenjima vezanim za Bosnu i Hercegovinu. Autor ih u 200 sabranih kratkih tekstova sa mnogo duha piše o tamošnjoj situaciji i političkom mentalitetu. Priče se protežu od Kecmanovićevog djetinjstva na Marindvoru, gdje su nekada gostovali putujući cirkusi, a sada su tu locirane zajedničke institucije države. Dok gleda izvještaje sa sjednica u Sarajevu prisjeća se cirkuskih predstava s majmunima i dresiranim konjima. Tekstovi pred nama su kratki politički eseji koji bi se lako mogli doraditi u politikološke studije. Izdavač je Catena mundi.

Treasure Island knjiga je za mlađe čitaoce iz popularne edicije Read in English, nastala prema čuvenoj priči Roberta Luisa Stivensona. Tekst su adaptirali i preuredili nastavnici u želji da se čitanje najvećih svjetskih klasika učini lakšim. Sjajne ilustracije omogućavaju momentalno razumijevanje a u knjizi se nalazi i englesko-srpski rječnik koji olakšava čitanje i pamćenje osnovnih riječi. Mlađi čitaoci će se sa zadovoljstvom ukrcati na brod Hispanjola zajedno sa Džimom Hokinsom i krenuti u potragu  za blagom. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije