16.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO – Herceg Novi

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, kosmologije, filozofije i knjiga za djecu.

Dobar dan, tugo kultni je roman Fransoaz Sagan prodat u više od pet miliona primjeraka. Veličanstvena vila, vrelo ljeto, a Mediteran tako blizu. Sesli ima sedamnaest godina. U životnoj je dobi kad poljupci i sastanci predstavljaju ljubav. Njen otac, udovac, uživa u prolaznim i nevažnim odnosima. Zabavljaju se, srećni su i niko im ne treba. Taj divni nered narušiće posjeta prefinjenje, uravnotežene i inteligentne žene. U sjecni mirišljavih četinara naslućuje se surova igra. Dobar dan, tugo i danas se, nakon više od pola vijeka od objavljivanja prodaje u velikim tiražima i osvaja srca miliona čitalaca širom svijeta. Izdavač je Laguna.

Matriksa je roman autorke Loren Grof. Marija je nespretna djevojka divovskog stasa. Otjerana je sa anžujskog dvora i poslata da bude nastojnica zabačene opatije. Navikla na slobodu i udobnost, zatečena je surovošću novog života. Čežnju za porodicom, rodnom zemljom i mladalačkim strastima, međutim, brzo zamjenjuje odanošću sestrama, uvjerenjima u svoje božanske vizije i odlučnom namjerom da žene koje štiti povede odvažnim novom putem. Roman je zasnovan na liku Marije od Francuske, prve francuske pjesnikinje, i dirljivo svjedoči šta sve žene mogu da postignu kada ih okolnosti na to privole. Izdavač je Booka.

Đavolski dobar bluz roman je Ivana Nešića. Džimi Dikson je povučeni tinejdžer koji živi skromno sa samohranom majkom. Svakodnevno ga maltretira lokalna družina koju predvodi nasilnik zvani Kameni. Džimi utjehu nalazi u sviranju gitare čemu ga podučava neobični bluzer Džerom. Njegov muzički napredak budno prati i tajanstvena komšinica Bibop Mama, u čijoj se kući neprestano vrti jedna te ista pjesma iz samo njoj znanih razloga. Kada se u cijelu priču uplete i misteoriozni Iluzionista, talentovani momak započeće putovanje koje će se završiti faustovskom dilemom. Izdavač je Laguna.

Zagoreli šećer roman je Avni Doši. U mladosti Tara je bila buntovna i nemarna. Napustila je brak bez ljubavi. Bila je prosjakinja, a zatim je provela godine jureći razbarušenog umjetnika beskućnika, sve sa Antarom, ćerkom koju je zapostavljala i zlostavljala. Sad kad Tara počinje da zaboravlja, njena odrasla ćerka se suočava s tim da treba da brine o ženi koja se nikada nije starala o njoj. Vješto se krećući između Indije 80-ih godina prošlog vijeka i sadašnjeg doba Avni Doši raspetljava čvor sjećanja koji veže majku i ćerku. Britak i vispren, Zagoreli šećer je roman o ljubavi, izdaji i varljivosti sjećanja. Izdavač je Booka.

Kosmos Karla Segana primamljiva je, domišljata i izuzetno dobro napisana knjiga. Otkrili smo da je svemir toliko star i toliko veliki da na prvi pogled sve ljudsko djeluje beznačajno. Pomoću nauke dokučili smo ne samo to da je veličanstven i čaroban već i da je dostupan ljudskoj spoznaji. Pitanja o postanku svijeta i o sudbini svemira pobuđuju zanimanje i znatiželju ogromnog broja ljudi. Ova je knjiga pokušaj da se opišu zamisli metode i radosti nauke. Izdavač je Vulkan.

In vino veritas Serena Kjerkegora pandan je Platonovoj Gozbi i jedno je od Kjerkegorovih napopularnijih djela. Pet je učesnika gozbe: Johanes Zavodnik, Viktor Eremita, Konstanstin Konstatinus, Modni krojač i Mladi čovjek. Svaki iz svog ugla govori o ljubavi, ženama, braku. Kjerkegor kao i u ostalim svojim djelima odbacuje robovanje logici. Rečenica koju je stavio kao moto u ovoj knjizi dovoljno govori, a ona glasi: „Djela su ogledala: ako u njega pogleda majmun, iz njega ne može gledati apostol. Izdavač je Lom.

Priče o čudesnim mitskim bićima knjiga je koju nam je prepričala Stefanija Leonardi a ilustrovala Izabela Čeravolo. Upoznaćemo se sa nevjerovatnim čudovištima i drevnim bićima iz mitova i legendi naroda širom svijeta. Unutar njegnih korica očekuju nas naslovi: Žar pticaSfingina zagonetkaVaršavski baziliskBarong i RangdaElene i jednorogFenrir u lancimaZmajski biserJason i zlatno runoRuđero i hipogrif. Priče su zasnovane na ruskim bajkama, grčkim i nordijskim mitovima, poljskim i kineskim legendama, a jedna potiče čak iz kulture naroda sa ostrva Bali. Izdavač je Laguna.

*

Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije