16.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, psihologije, mediteranskog voćarstva i knjiga za djecu.

Đurđevim stopama roman je Ljiljane Šarac. Zima je 1455. godine. U tamnici čami 80-godišnji despot Đurađ Branković. Dok čeka da se za njega prikupi otkup, prebira po svojoj burnoj prošlosti. Prisjeća se mladalačkih pustolovina, ženidbe Irinom Kantakuzin, ljutog rivalstva sa ujakom Stefanom Lazarevićem, mukotrpne gradnje Smedereva i upinjanja da za svoj narod osvoji što više slobode. Šest vjekova kasnije, mlada Beograđanka Ksenija, izdanak loze Brankovića, traga za grobom despota tragične sudbine. Izdavač je Laguna.

Tanja Mravak u knjizi Naša žena opisuje svima dobro poznate situacije ženske svakodnevice i smješta nas za sto svojih junakinja i junaka, u njihove spavaće sobe i kancelarije, pružajući nam osjećaj da se nalazimo upravo tamo gdje se priča odvija. Žene u ovim pričama su po obrazovanju, bračnom stanju i uvjerenjima veoma različite. One su majke, ćerke, tetke, komšinice, žene bez parntera, ljubavnice, obične, naše žene, koje ponekad nisu svjesne nametnutih rodnih uloga, a nekad na njih pristaju ili ih čak nameću drugima, Autorka priča i o parovima čije su uloge određene patrijarhalnim obrascima. Izdavač je Booka.

Pčelar iz Alepa roman je Kristi Lefteri. Pčele nisu imale tajni pred Nurijem, u srećnim godinama njegovog života u Alepu. Poznavao ih je, umio da protumači njihov ples i  nevjerovatno čudo njihovog savršeno jedinstvenog društva, malog raja usred sveopšteg haosa. Njegov život u Siriji bio je jednostavan. ali istovremeno i bogat. Brinuo se o košnicama, a njegova žena Afra smišljala je hiljade boja da bi slikala more, dok se mali Sami bezbrižno igrao. Ali, onda je Sirija počela da se rapada, a sa njom i život Nurija i njegove porodice. Samija je izgubio, ali će se za Afru do kraja života boriti kao za malu pčelu bez krila. Izdavač je Vulkan.

Jedna istorija primorskih Srba knjiga je većeg formata, za dugo nepoznata, sastavljena iz pet dijelova. U prvom dijelu njen autor, istoričar, pisac, prevodilac, publicista Antonije P. Farčić piše o pitanjima nasljedstva i diobi primorskih srpskih kraljevina, o kralju Stefanu i kralju Jovanu Vladimiru. Saznaćemo i kakve je posljedice imala provala cara Samuila te šta se dešavalo u Zahumlju, Srbiji i Trivuniji. U drugom dijelu se bavi Nereteljanima i uspostavljanjem njihove države, a u trećem značenjima imena Srbija i Bosna. U četvrtom dijelu ćemo saznati da li je postojao kralj Tomislav, a u petom i o stvaralaštvu samog autora. Izdavač je Informatika.

Upoznajte Junga autora Megi Hajd, Majkla Mekginisa i Oliver Pjua knjiga je zahvaljujući kojoj ćemo upoznati oca analitičke psihologije. Ovaj  edukativni strip objašnjava teorije koje čine osnovu Jungovog rada, dotiče kontroverze koje su ga navele da se odvoji od Frojda i opisuje životne uspone i padove koji su mu pružili nove radikalne uvide u prirodu nesvjesnog uma. Strip je ovo koji nam daje odgovor ne sljedeća pitanja: kako je Jung otkrio nesvjesno, zašto se razišao sa Frojdom, na koje je sve načine uticao na modernu psihijatriju, koje su veze između Jungovih teorije i astrologije, zašto je optužen za antisemitizam. Izdavač je Arete.

Navodnjavanje maslina i voćnjaka autora Ede Družetića koristan je i praktičan priručnik za sve one koji se ozbiljno bave maslinarstvom i voćarstvom ali i za one koji to tek namjeravaju. U ovoj, bogato ilustrovanoj knjizi, naći ćemo sve ono najvažnije o prirodnim osobinama maslina, rodnosti i preduslovima o kojima ona zavisi. Sazanaćemo takođe i kakva je uloga vode i kolika je potreba za njom tokom godine. Autor iznosi dragocjene podatke o važnosti čuvanja vlage u tlu, kretanja vode u prirodi, izboru i načinu navodnjavanja. Izdavač je Slobodna Dalmacija.

Fudbal za decu mali je ilustrovani vodič Alberta Bertolucija. Ova knjiga će pomoći mlađim čitaocima da zavole fudbal i njegova pravila. Upoznaćemo tehnike, šampione i klubove koji su obilježili istoriju najvažnije sporedne stvari na svijetu. Čak 24 strane posvećene su najboljim igračima sa podacima o njihovim karijerama, klubovima u kojima su igrali i trofejima koje su osvojili. Pročitaćemo dosta toga i o navijačima, sudijama, pozicijama u timu, žutim i crvenim kartonima, naučiti šta je to katanaćo, a šta totalni fudbal i u kojim zemljama su zaživjeli. Knjigu je bogato ilustrovala Erika de Pjeri. Izdavač je Pčelica.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije