13.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So – Mimoza, izlog,

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, biografske literature, filozofije i knjiga za djecu.

Zemlja snega roman je Jasunarija Kavabate jednog od najvećih pisaca 20. vijeka, prvog Japanca koji je dobio Nobelovu nagradu za književnost. Svoje remek-djelo Zemlja snega počeo je da piše 1934. a završio 1947. godine. Ovaj roman o ljubavi glavnog junaka i gejše uživa kultni status u Japanu, kao recimo Madam Bovari u francuskoj ili Ana Karenjina u ruskoj književnosti. Uzor za Komako, glavni lik u romanu, bila je čuvena gejša Sajo Masuda. Kavabate, kao uostalom i svi veliki pisci, piše na način da čitalac osjeća duh Japana, i ima osjećaj da zajedno sa junacima putuje kroz opisane predjele. Izdavač je Lom.

Deca vremena  roman je Adrijana Čajkovskog. Posljednji ostaci ljudske rase napustili su Zemlju na umoru, u očajničkoj potrazi ua novim domom među zvijezdama. Prateći stope svojih predaka, oni otkrivaju najveće blago prethodnog doba – svijet pripremljen za ljudski život. Ali u tom novom raju nije baš sve potaman. U dugim godinama otkad je planeta bila napuštena, rad njenih graditelja urodio je katastrofalnim plodovima. Uz to, planeta ih ne čeka netakinuta i nenaseljena. Njeni novi gospodari pretvorili su je iz utočišta u najgori košmar čovječanstva. Izdavač je Laguna.

Vraćena roman je Donatele Pjetrantonio. Djevojčica s koferom u jednoj i cipelama u drugoj ruci zvoni na vrata nepoznatim ljudima. U jednom danu izgubila je sve – dom, prijateljice i bezuslovnu roditeljsku ljubav, ili bolje rečeno, ljubav onih za koje je mislila da su joj roditelji. Bez upozorenja i bilo kakvog objašnjenja biva vraćena biološkoj porodici, među neznance koji ne izgledaju nimalo srdačno, niti se raduju njenom povratku. Zbunjenost glavne junakinje je potresna, baš kao i njeno naivno uvjerenje da će njeni najmiliji uvidjeti svoju grešku i doći po nju. Za Vraćenu kako je drugovi nazivaju počinje novi život. Izdavač je Booka.

Portret jednog braka roman je višestruko nagrađivane spisateljice Megi O’ Farel. 1561. godine Lukreciju Medići, sada vojvotkinju od Ferare, muž Alfonsoi je neočekivano poveo u vilu na njihovom seoskom imanju. U razgovoru uz večeru Lukrecija shvata da ju je u ovo zabačeno mjesto Alfonso doveo jer planira da je ubije. U tom trenutku njoj je šesnaest godina. Do tada je živjela zaštićeno i privilegovano unutar zidova slavne palate na glavnom firentinskom trgu. Daleko od svega poznatog ostavljena je na milost i nemilost svom neuravnoteženom suprugu. Ovaj roman je i portret jedne nesvakidašnje žene. Izdavač je Laguna.

Rezerva je biografija princa Harija. Dok su princezu Dajanu spuštali na vječni počinak, milijarde ljudi su se pitali šta prinčevi Vilijam i Hari osjećaju i misle i kako će njihovi životi dalje teći. Hari je krivio štampu za majčinu smrt i teško mu je  bilo da prihvati život pod budnim okom javnosti. U 21.  godini pristupa Britanskim oružanim snagama. Disciplina vojske daje mu strukturu, a nakon dva odlaska na front, u domovini ga smatraju herojem. Međutim, uskoro je počeo da se osjeća izgubljeno kao nikada prije jer je patio od posttraumatskog stresa i postao žrtva onesposobljavajućih napada panike. Izdavač je Vulkan.

O geniju je djelo njemačkog filozofa Artura Šopenhauera koje je imalo veliki uticaj na Frojda, Darvina, Ničea, Junga, Beketa i mnoge druge. Čitalac će, udubljujući se u ovo djelo, naići na Šopenhauerovo poimanje odnosa između genija i prosječnog čovjeka na način što genija opisuje kao nekoga ko ima dupli intelekt: jedan koji služi njegovoj volji i drugi za svijet čije on postaje ogledalo – dok prosječan čovjek ima samo jedan intelekt koji, u kontrastu sa objektivnim umom genija, djeluje subjektivno. Izdavač je Edicija.

Crtanje i slikanje knjiga je enciklopedijskih dimenzija koja će nam pomoći da slobodne časove ispunimo nečim korisnim i zanimljivim. Naučićemo i savladati osnove crtanja i slikanja i na najbolji mogući način razviti svoj talenat. U knjizi su predstavljene sve tehnike crtanja, od grafitne olovke do suvih pastela, kao i sve odlike slikanja, od gvaša ili akvarela do originalnih mješovitih tehnika, te vježbe za crtanja ili slikanje portreta i likova, mrtve prirode, životinja, pejzaža. Prateći lekcije i vježbe veoma brzo ćemo napredovati, a svaki naš novi crtež ili slika pružaće nam sve veću umjetničku satisfakciju. Izdavač je Mali princ.

Najčitanije