15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara SO

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godina uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, istorije, filozofije i knjiga za djecu.

Pogasite sve i zasijaće život novi je roman Marka Levija. Na palubi broda na kome je prije dvadeset godina upoznala Đanija, Adela posmatra mladog muškarca. Dok plovi morem da se posljednji put pozdravi sa ljubavlju svog života, ona osjeća da je nešto povezuje sa ovim čovjekom. Roman je ovo koji govori o tome da nam život uvijek pruži novu šansu i da ljubav uvijek može da nas nauči nečemu novom. Istovremeno, Levi govori i o slobodi da volimo koga želimo ne brinući za tuše mišljenje. Prepletene sudbine mladog i ranjenog muškarca i ožaloćene zrele žene pokazjuu da prava ljubav ima nevjerovatnu moć. Izdavač je Laguna.

Svi u ovoj prostoriji će jednog dana umreti  je knjiga autorke Emili Ostin u kojoj se upoznajemo sa Gildom, djevojkom koju muče anksioznost, sindrom uljeza i neobičan strah od smrti. U nadi da sebi pomogne kroz vid besplatne terapije okreće se lokalnoj katoličkoj crkvi, u kojoj greškom dobija posao nedavno preminule sekretarice Grejs. Njenim postojećim problemima je dodat i zadatak dopisivanja sa Grejsinom prijateljicom, ženom u poznijim godinama, kojoj nema srca da prenese tužne vijesti. Tek kada policija otkrije sumnjive okolnosti Grejsine smrti, Gilda je primorana da otkrije istinu o sebi. Izdavač je Odiseja.

1300 kaplara knjiga je Milana R. Janjuševića. Hiljadu trista kaplara naziv je bataljona nedoškolovanih oficira koji su poslati kao pojačanje Prvoj armiji u Kolubarskoj bici. Ovaj istorijski roman prati golgotu vojnika koji su bili simbol žrtvovanja za svoju zemlju i narod. Autor je opisao svu brutalnost i besmisao rata, ali i hrabrost i prijateljstva koja su ovi golobradi mladići dijelili u teškim okolnostima. Knjiga je napisana u formi uspomena i sadrži detaljne opise bitaka. Pored toga ona oslikava  društvene i političke okolnosti u  Srbiji i svijetu tokom Prvo svjetskog rata. Izdavač je Talija.

Zemlja koja nestaje roman je Džulije Filips. Jednog toplog avgustovskog dana na obali Kamčatke nestaju dvije rođene sestre. Prolaze nedelje i mjeseci a policija nema nikakav odgovor. Njihov nestanak poremetio je život u zajednici sijući strah usljed velikog gubitka. Zemlja koja nestaje vodi nas kroz godinu dana na Kamčatki ulazeći sa zadivljujućom emocionalnom oštrinom u svijetove raskošno portretisanih likova koje je na ovaj  način povezao: svjedoka, komšija, detektiva, majke. Roman nas vodi na daleki istok Rusije, u divlju prirodu vulkana i gejzira, u region gdje odavno tinjaju etničke tenzije. Izdavač je Laguna.

Istorija Rusije – Rusija i Balkan 866-1940. knjiga je Alekseja Jelačića srpskog istoričara, publiciste i novinara ruskog porijekla. Studije istorije završio je na istorijsko-filozofskom fakultetu Univerziteta u Sankt Petersburgu 1914. godine. 1920. godine emigrira u Kraljevinu Jugoslaviju i živi u njoj sve do smrti. U ovoj knjizi objedinjena su dva rada Alekseja Jelačića. Djelo Istorija Rusije predstavlja prvi cjeloviti prikaz ruske istorije na srpskom jeziku, dok je djelo Rusija i Balkan, pregled političkih i kulturnih veza Rusije i balkanskih zemalja u periodu između 866. i 1940. godine. Izdavač je Talija.

Prolegomena za vizantijsku filosofiju i pitanje hrišćanske filosofije knjiga je Bogoljuba Šijakovića. Od Srednjeg vijeka do danas proizvode se ideološke, metodološke i istraživačke prepreke u razumijevanju vizantijske filosofije. Vizantija čvrsto integriše antiku i ranu modernost. Ova filosofija svjedoči da je hrišćanstvo baštinik i čuvar trajnih vrijednosti helenske antike koja sa judaizmom čini fundamentalne elemente nove misli i kulture. Uticaj vizantijske filosofije na evropski Zapad naročito je vidljiv kroz književnost, teologiju, arhitekturu i likovnu umjetnost. Izdavači su Gnomon Centar za humanistiku Beograd i Institut za srpsku kulturu Nikšić.

Knjiga Bajke – Drugih sedam novi je bestseler za mlađe čitaoce Uroša Petrovića. Čitanje bajki unaprjeđuje koncentraciju i pamćenje, podstiče razvoj uma, mašte i kritičkog razmišljanja, a sve to se značajno odražava na postignuća u školi i životu. U vrijeme kad je obrazovanje bilo usmeno i u okviru uže zajednice, bajke su i nastajale baš iz tih razloga. U ovoj knjizi nas očekuju sljedeće bajke: Ostvo belih biseraTajni ponoćni planTajna stare kokosove palmeJedini siviHrastova šumaMuzej zagonetnih predmeta i Beračica čaja. Izdavač je Laguna.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije