20 C
Kotor

Slušaj online radio

Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora obilježio 119. godina  postojanja Rotari Internacionale

Foto – Mekineli sa predstavnicima RK Bar, RK Budva i RK Kotor

Rotari Distrikt Srbija i Crna Gora proslavio je svečanim skupom u hotelu Crown Plaza, 119. godina od osnivanja Rotari Internacionale. Na poziv guvernera Rotari Distrikta Srbija i Crna Gora Aleksandra Radojičića, svečanosti je prisustovao kao poseban gost aktuelni  predsjednik Rotari Internacionale Gordon Mekineli, što predstavlja veliku čast i priznanje za kvalitetan rad i doprinos Rotari pokreta u našim zemljama. Ova proslava je okupila preko četiri stotine gostiju, članova i prijatelja Rotarija.

Ovom prestižnom događaju prisustvovali su predstavnici Rotari klubova iz Crne Gore RK Bar, RK Budva, RK Kotor, RK Podgorica i Rotari E-kluba Crne Gore. Za predstavnike crnogorskih klubova upriličen je poseban sastanak sa predsjednikom Mekinelijem u prisustvu PDG Vlade Matića, Distriktnog Guvernera Radojičića i dolazećih guvernera Vladana Mijailovića i Veliše Stamatovića. Na sastanku je bilo riječi o rotarijanstvu u Crnoj Gori a lideri klubova imali su priliku da predsjedniku Rotari Internacionale lično predstave rad i najbitnije projekte svojih klubova.

Na samom događaju, predsjednik Mekineli uručio je Rotari klubu Bar zastavicu – priznanje za najbolji klub u Distriktu po uplatama Rotari fondaciji u godini 2022-2023 dok je Rotari klubu Kotor uručeno priznanje za treći najbolji klub u Distriktu u ovoj oblasti.

Veče je krunisano nastupom Kotoranke Petre Radulović, operske pjevačice – solistkinje Državne opere u Hanoveru, članice Rotari E-cluba Crne Gore. Ona je u pratnji gudačkog kvarteta ’’Wonder Strings’’ izvela arije Đakoma Pučinija ’’Quando men’vo’’ iz opere ’’La Boheme’’ i ’’O mio babbino caro’’ iz opere ’’Gianni Schicchi’’. Izvedba je bila iznenađenje za suprugu predsjednika Rotari Internacionale Heder Mekineli, takođe opersku pjevačicu.

Gala veče uveličali su Njihovo Kraljevsko Visočanstvo prestolonasljednik Aleksandar i princeza Katarina Karađorđević, direktor misije USAID Srbiji Tod Andrews, predstavnik EU misije u Srbiji, predstavnici diplomatskog kora, predstavnici Vlade i Skupštine Republike Srbije, predstavnici fondacija, biznis klubova i drugih organizacija, javne ličnosti. Na skupu su učestvovali predstavnici iz 19 država: Grčke, Mađarske, Rumunije, Moldavije, Bugarske, Slovenije, Hrvatske, Severne Makedonije, Turske, Gabona, Pakistana, Afrike, i drugih.

Istog dana, u jutarnjim i popodnevnim časovima, održan je prvi Peace & Mental Health Forum u organizaciji Rotary Zone 21 B Public Image tima i Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora. Na Forumu koji je zvanično otvorio predsjednik Gordon McInally, učešće su kao panelisti uzeli predstavnici RK Kotor – psihoterapeutkinja Darija Petović Bambur i predsjednica Aleksandra Ivanović i RK Budva – Prim. Dr. Jovo Đedović. Predsjednica Rotari Kluba Kotor predstavila je  kampanju ’’Rotarijanci za mentalno zdravlje: Male navike za bolji dan’’, koju je RK Kotor pokrenuo kao doprinos brizi o mentalnom zdravlju u namjeri da se široj javnosti približe besplatne, naučno utemeljene prakse i resursi koji nam mogu pomoći da svakodnevno brinemo o mentalnoj higijeni, jačamo svoju otpornost na stres i njegujemo značajne odnose sa drugima.

Predsjednik Rotari Internacionale Gordon Mclnally se na kraju zahvalio na  toplom gostoprimstvu i istakao da je Rotari Internacionala jedna velika međunarodna organizacija sa 1,4 miliona članova u 140 zemalja svijeta i „svojim djelovanjem činimo da svijet postane bolje mjesto za život“.

„Došao sam da se uvjerim kako funkcionišu ovdašnji Rotari klubovi i kako realizuju svoje humanitarne projekte, posebno one u lokalnim zajednicama, kako bi poboljšali život ljudi. Kroz svojih osam avenija djelovanja bavimo se: održavanjem mira u svijetu i rješavanjem konflikata, zdravljem majki i dece, obezbjeđivanjem čiste vode, opismenjavanjem, ekonomskim razvojem lokalnih zajednica, prevencijom i sprečavanjem bolesti i ekologijom. Ove godine imamo i poseban fokus na mentalno zdravlje. Prepoznali smo da je metalno zdravlje u svijetu pred izazovima i da treba unaprijediti institucije za njegu metalnog zdravlja,“, naveo je Mclnally.

Guverner Rotari Distrikta 2483 Srbija i Crna Gora Aleksandar Radojičić je naglasio da je najveći broj projekata usmjeren  na obrazovanje mladih, međunarodnu saradnju i promociju mira, kao i na zdravstvenu prvenciju.

„Stalni fokus će biti i na mentalnom zdravlju, osnaživanju žena, kao i na podršci jednakosti različitosti i inkluziji. To svakako dodatno osvjetljava naš rotarijanski put i obavezuje na savjestan, odgovoran i požrtvovan rad koji će uvijek biti usmjeren ka stvaranju pravih vrijednosti i pružanja pomoći tamo gde je potrebna, jer vrijeme u kome živimo je vrlo izazovno“, kazao je Radojičić.

Na kraju posjete, predsjednik Rotari Internacionale Mekineli je bio gost Radio Televizije Srbije,

gdje je dao kratak interviju o radu Rotarija u svijetu i utiscima o posjeti Rotari Distriktu Srbija i Crna Gora.

Najčitanije