17 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Preporuke za čitanje iz Knjižare SoU današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, biografske literature, bokeljologije, islamske esejistike, književnosti za mlade i knjiga za djecu.

Roman kratkovidog adolescenta knjiga je u kojoj autor Mirča Elijade, u formi dnevnika jednog gimnazijalca, piše o svakodnevnom životu u Bukureštu početkom 20. vijeka, o njegovim profesorima, drugovima iz odjeljenja, školskim i ljubavnim rivalstvima, prvim seksualnim iskustvima. Predstavljene su  nam i teme religije, umjetničkog stvaralaštva, dakle, sve ono što je okupiralo Elijadea, jednog od najpoznatijih svjetskih intelektualaca. Ovaj roman napisan je u vrijeme kada je Mirča Elijade bio u istom uzrastu kao i junak knjige. Izdavač je Geopoetika.

Usamljeni putnik zbirka je dnevničkih zapisa i priča Džeka Keruaka. Bilježio ih je na putovanjima sredinom prošlog vijeka. Kako su godine prolazile tako se mijenjao i Keruakov stil. Na početku bezobziran, frenetičan, s vremenom postaje poetičan, izuzetno slikovit. Lutajući Sjedinjenim američkim državama, pa zatim kroz Maroko i po Evropi, kroz Pariiz i London, on juri vozom pored polja bodljikavog kaktusa, svjedoči svojoj prvoj borbi s bikovima, sustiže ritam noćnog života Njujorka, zaljubljuje u Monmartr i ogrmnu bijelu Baziliku Svetog srca. Izdavač je Laguna.

Dajana – Njena ispovest Endrua Mortona biografija je princeze Dajane sa materijalima neobjavljenih intervjua i novim saznanjima o njenom životu i tragičnom kraju. Nikada ranije nijedan član najužeg kruga kraljevske porodice nije govorio tako iskreno i surovo o svom nesrećnom braku, odnosu sa kraljicom, nevjerovatnom životu u kući Vindzora, svojim nadama, strahovima i snovima. Od bajkovitog vjenčanja i rođenja sinova do zapanjujuće propasti braka, Dajanin život opčinio je milione ljudi. Uprkos tragedijama, bolestima i depresiji, ona nikada nije posustala u svojoj posvećenosti manje srećnima. Izdavač je Laguna.

Polazeći od opisa Boke kao prirodne luke, autor Istorije bokeljskog pomorstva, Predrag V. Kovačević nam približava vremena od najstarijeg doba do Nemanjića, govori o Boki pod Vizantijom, pod dukljansko-zetskim vladarima, i tokom samostalnosti Kotora; o Herceg Novom u vrijeme kralja Tvrtka; o mletačkom i turskom periodu; razvitku i usponu Perasta, Dobrote i Prčanja; padu Mletačke republike i bokeljskom pomorstvu za vrijeme Napoleonovih ratova; tokom prve austrijske okupacije, tokom ruske uprave, francuske okupacije, engleske intervencije, narodne vlade, ponovo Austrije, s pobunom mornara; piše o pomorstvu Paštrovića i Budve; Bokeljima koji su zadužili rusku mornaricu; i onima koji su dali ruke pomorstvu kneževine Crne Gore… Izdavač je Knjižara So.

Knjigom Izolacija kriminala Muamer Zukorlić u ovo ključno pitanje unosi nekoliko novih momenata. Čvrsto usidren u duh Kurana Zukorlić se legitimiše kao autentični mislilac od formata. On je u ovoj knjizi obuhvatio mnoge zanimljive teme, od uloge porodice, škole i državnih institucija u oblikovanju ličnosti, preko detaljnih informacija o islamu i islamskoj zajednici, nacijama, politici, strašću za vlasti, izborima, srpskim političarima, kriminalu u društvu i Evropskoj uniji. Izdavač je ElKelimeh.

Nezgode Maksa Kramblija autorke Rejčel Rene Rasel Njujork tajmsov je besteler kad su knjige za mlađe čitaoce u pitanju. Maks Krambli se suočava sa najstrašnijim mjestom na kojem je ikada bio – sa osnovnom školom. Njegov najveći problem se zove Dag. On je školski siledžija čiji je hobi da zatvara Maksa u ormarić. Sve bi lakše bilo kada bi Maks mogao da bude kao njegov omiljeni junak iz stripova. Nažalost, Maksova jedina natpriodna sposobnost je da namiriše picu iz susjedne ulice, a to svakako neće promijeniti mnogo toga. Međutim, to ne znači da on neće dati sve od sebe da bude heroj koji je potreban školi. Izdavač je Dereta.

Fudbal za decu mali je ilustrovani vodič Alberta Bertolucija. Ova knjiga će pomoći mlađim čitaocima da zavole fudbal i njegova pravila. Upoznaćemo tehnike, šampione i klubove koji su obilježili istoriju najvažnije sporedne stvari na svijetu. Čak 24 strane posvećene su najboljim igračima sa podacima o njihovim karijerama, klubovima u kojima su igrali i trofejima koje su osvojili. Pročitaćemo dosta toga i o navijačima, sudijama, pozicijama u timu, žutim i crvenim kartonima, naučiti šta je to katanaćo, a šta totalni fudbal i u kojim zemljama su zaživjeli. Knjigu je bogato ilustrovala Erika de Pjeri. Izdavač je Pčelica.

*Na kraju podsjećamo da se na fejsbuk stranici Knjižare So mogu pročitati sve izdavačke informacije i freške knjižarske novitade.

Najčitanije