29.5 C
Kotor

Slušaj online radio

Preporuke za čitanje iz Knjižare So

Knjižara So 

U današnjem izdanju Preporuka za čitanje, rubrike koju Boka News godinama uređuje u saradnji s hercegnovskom Knjižarom So, donosimo preporuke za knjige iz žanrova prave ili lijepe književnosti, popularne književnosti, poezije, geopolitike, kulinarstva, knjiga za mlade i knjiga za djecu.

Knjiga o kućama Andreee Bajanija djelo je čiji su glavni junaci stanovi, mjesta, kuće, dakle, ne toliko likovi koliko njihova staništa. Priča o čovjeku jednostavno imenovanim Ja, razvija se opisivanjem kuća u kojima se nalazi. Poput monohromatske papirne siluete, Ja se kreće na raznim pozadinama – zidovima, betonskim baštama, balkonima – koje prvi put postaju stvarne teme romana. Mjesta govore o životu, jer u sebi čuvaju sjećanje na događaje, upijaju noćne krike, šaputanje glasova, uzdahe, strahove.  Priča o Ja skače od kuće do kuće, a svaki dio je parče slagalice o mladom ljubavniku udate žene u provinciji. Izdavač je Dereta.

Aperkat autorke Maje Iskre snažan je i emotivan roman o odrastanju jedne djevojčice u Beogradu. Odnos sa ocem i surovom sredinom pravi od nje neku vrstu savremene Amazonke. Ali, ovo nije samo priča o njoj, već o svim mladim ljudima koji su odrastali tokom 90-ih, kada su udarci sudbine bili sastavni dio stasavanja. Izdavač je Lom.

Početkom 17. vijeka, stoljeća koje će u srpskim zemljama ostati zabilježeno po neviđenim zulumima turskog okupatora, u Mrkonjićima ponad hercegovačkog Popova polja rađa se dječak koji će, kao paroh, monah, vladika i podvižnik, na sebe preuzeti nevolju pravoslavnog srpskog naroda. U toj plemenitoj borbi, prestaviće se Gospodu i posvetiti. Oganj i kelija Vladimira Kecmanovića navodi na pomisao da je srpska poezija bolja što su vremena gora. Ova poema, kao forma neograničenog značenja, možda je roman a možda i spjev. Izdavač je Laguna.

Jesmo li spremni da postavimo sebi nezgodna pitanja o gladi, nezaposlenosti, siromaštvu i bogatstvu, svjetskoj raspodjeli moći prirodnih resursa – pita se Ilija Trojanov u knjizi Ako ljudi ima previše, ko je višak? On poziva na rješenje, na odbranu slobode, čak i ako nam istinska promjena izgleda nemoguća. Izdavač je Zlatni zmaj.

Divlji kuvar Momčila Antonijevića knjiga je koja nam donosi recepte sa divljim, ljekovitim i mirisnim biljem. Od ljekovitih biljaka mogu se praviti ne samo čajevi, melemi i tinkture već i veoma ukusna jela. Autor sugeriše da, ako već nismo, obavezno probamo da samoniklo, mirisno i ljekovito bilje koristimo u kuhinji. Pred nama je zbirka recepata koja će nas ubijediti da se i u kuvanju okrenemo prirodi. Bićemo iznenađeni kako ovi zeleni rudnici zdravlja mogu da budu ukusni. Tekst je propraćem brojnim fotografijama. Izdavač je Harmonija.

U romanu za tinejdžere Ti nisi ti Katarine Nikolić, povučena gimnazijalka Ket provodi dane putujući do škole, čitajuići klasike, maštajući o studijama dramaturgije i vodeći računa o bolesnoj majci. Čini joj se život dosadan i nepodnošljiv, ali se sve mijenja kada upozna Andreja, nešto starijeg bubnjara i vlasnika kafića. Junakinja doživljava silu preobražaja, a i začinje se pitanje sopstvenog identiteta. Porodica i prijatelji počinju da primjećuju promjene… Iuzdavač je Otvorena knjiga.

Knjigu neobičnog naslova Da li je kokos opasniji od ajkule? napisao je Gaj Kemebel i ispunio je neobičnostima, od korca do korica. Ako zaista mislite da je Mont Everest najviša planina na svijetu i da kamile u grbi čuvaju vodu, ova knjiga će vas vratiti na zemlju uz jedno BUM! Ova knjiga puna je razmatranja zanimljivih činjenica, razbijanja mitova i otkrivanja istina. Izdavač je Vulkan.

Najčitanije