20.3 C
Kotor

Slušaj online radio

„Prihranjivanje plaža“ iskoristili da naspu more

Ponta Seljanova
Ponta Seljanova

Već ionako ekološki kontroverzna akcija JP „Morsko dobro“ iz Budve i zakupaca dijela plaža u Boki Kotorskoj da pijeskom iz Morače izvrše „sezonsko prihranjivanje“ kupališta, pretvorila se u pravi zločin prema morskom ekosistemu. Osim nekoliko hiljada tona pijeska kojim su se samo, po prvobitnom planu, trebala nasuti kupališta, na više lokacija u moru se našlo i kamenje i zemlja kojima su zakupci povećali površinu obale koju koriste.

Tako je prije desetak dana uradilo HTP „Primorje“ iz Tivta koje je plažu ispred hotela „Palma“ povećalo nasipanjem nekoliko stotina tona kamena i zemlje preko kojih je kasnije razastrt „odobreni“ morački pijesak, a danas je nešto slično napravljeno i na jednoj od najpopularnijih tivatskih plaža – onoj na Ponti Seljanova. Čitaoci su nam proslijedili fotografije nasutih tona zemlje i kamena kojima je, na uštrb mora, povećan sam kraj rta Seljanovo, sa zapadne strane tamošnjeg svetionika, a isto su zgroženi građani poslali i na adrese JP „Morsko dobro“, Instituta za biologiju mora u Kotoru kao i odgovornih u Ministarstvu održivog razvoja i turizma.

„Da li je ovo moguće u našoj ekološkoj državi, u našoj lijepoj i još uvijek čistoj Boki, plažu nasipati zemljom i krečnim pijeskom ? Koliko je vremena potrebno da se more očisti od ove štete koja je nanijeta zarad male dobiti pojedinaca ? Svaki čovjek koji je jednom posjetio Boku, ostao je fasciniran ljepotom i onim što nam je priroda dala, jedini koji ne znaju da cijene, poštuju i čuvaju ono što nam je dato smo mi koji u toj ljepoti živimo. Ne možemo se oglušiti i reći to nije nas posao – jeste, to je posao svih nas kao pojedinaca, toliko dugujemo našoj Boki, da je zaštitimo od ovih surovih pojedinaca i crnih bagera.”- stoji u mailu koji su građani proslijedili novinarima, MORT-u, “Morskom dobru” i Institutu za biologiju mora.

Ponta Seljanova
Ponta Seljanova

Obalni rub, odnosno mjesto gdje se “sastaju” more i kopno jedno je od najosjetljivijih, ali i najvažnijih djelova morskog ekosistema uopšte, jer tu žive, hrane se i razmnožavaju brojne morske biljke i životinje. Nasipanje pijeska preko prirodnog morskog dna uništava to stanište i pretvara ga u bukvalno pustinju pod vodom, a stvari se još dodatno pogoršavaju kada se za nasipanje koristi zemlja. Zbog toga se morski biolozi listom protive ovakvim akcijama kakve je na pedesetak plaža u Boki sprovelo “Morsko dobro” u saradnji sa svojim zakupcima.

Izvor:S. L.
Baner Luštica bay 330x250

Najčitanije