12.1 C
Kotor

Slušaj online radio

Projekat Montrose na Luštici – pregovore koče dva mišljenja

Monterose – foto creinternational.com/

Ministarstvu finansija (MF) nedostaju odgovori Uprave za kapitalne projekte i Opštine Tivat da bi kompletirali dokumentaciju pomoću koje bi taj resor utvrdio da li su država ili kuvajtski investitor pravili propuste ili kršili ugovor u vezi izgradnje rizorta Montrose na poluostrvu Luštica. Ti odgovori su potrebni da bi se nastavili razgovori sa investitorom o gradnji ovog luksuznog rizorta i da bi se izbjegla međunarodna arbitraža.

Vijestima je zvanično u Ministarstvu finansija rečeno da su dopise uputili pod oznakom hitno 29. septembra.

– Ministarstvo finansija, u saradnji sa Zaštitnikom imovinsko-pravnih interesa Crne Gore treba detaljno da razmotri cjelokupnu dokumentaciju, a posebno dostavljena mišljenja Ministarstva ekonomskog razvoja i turizma, Opštine Herceg Novi, Uprave za zaštitu kulturnih dobara, Agencije za investicije, uz nedostajuća mišljenja Uprave za kapitalne investicije i Opštine Tivat, i nakon toga izvede zaključke po predmetnom pitanju. Nakon dobijanja sveobuhvatnih informacija, odnosno nedostajućih odgovora Opštine Tivat i Uprave za kapitalne projekte, ozbiljno i odgovorno ćemo pristupiti koncipiranju molbe/zahtjeva prema pomenutoj kompaniji – kazali su u Ministarstvu finansija.

Iza projekta Montrose stoji konzorcijum Northstar i Eques Capital Limited dok je direktni vlasnik investicije kuvajtska vladajuća familija.

Kuvajtski investitor je Vladu prošle godine obavijestio da se povlače iz ovog projekta za koji je ugovor potpisan 2009. godine pri čemu je najavljena i međunarodna arbitraža. Konzorcijum je zatim iskazao spremnost za pregovore kako bi se pronašlo prihvatljivo rješenje zbog čega je Vlada formirala operativni tim radi kako bi se pripremila za pregovore. Ovaj tim čine Ministarstva finansija, kulture i ekonomskog razvoja, Zaštitnik imovinsko-pravnih odnosa, Agencija za investicije, opštine Tivat i Herceg Novi i Uprava za zaštitu kulturnih dobara.

Ministarstvo finansija je na jednoj od ranijih sjednica zatražio od Vlade da zbog nedostajućih mišljenja, uputi molbu Northstaru radi produženja roka za pregovore.

Iz Uprave za kapitalne projekte tvrde da nisu imali zaduženja po ugovorima koje je Vlada zaključila sa investitorom bez što su prošlogodišnjim kapitalnim budžetom predvidjeli izgradnju puta Monte Rose – Tivat i izgradnja vodovodne mreže na hercegnovskom dijelu Luštice, za šta su odabrali izvođače dok su radovi u toku.

Monterose –  budući izgled – foto creinternational.com/

Iz Opštine Tivat su Vijestima kazali da će odgovor poslati u najkraćem roku, ali i da njihov Sekretarijat za uređenje prostora nije reagovao jer nije bilo zahtjeva, te da i dalje ne znaju kako će se vršiti eksproprijacija zemljišta za neophodnu trasu puta MR2, niti ko će nju i ostale troškove platiti.

– Jedna od obaveza Opštine Tivat bila je izgradnja saobraćajnice na trasi puta MR2 do granice sa Opštinom Herceg Novi na Luštici, međutim kako nije bilo zahtjeva, Sekretarijat za uređenje prostora tog grada nije izdao rješenje za građenje. Osim toga, ta primorska opština nema ni informacije kako će se vršiti eksproprijacija zemljišta za taj put niti ko će to i ostale troškove platiti – kazali su iz ove lokalne uprave.

Kako su pojasnili, Vladi i Ministarstvu finansija su ranije slali dopise kako bi se odredilo ko će snositi troškove eksproprijacije, izgradnje puta i ostalih radova jer put nije predviđen strateškim dokumentima na dugoročnom nivou.

– Na sastancima Operativnog tima bilo je riječi o tome da će Vlada finansirati izgradnju ovog puta, te da će isto biti predviđeno kapitalnim budžetom – naveli su oni.

Pojašnjavaju da su razgovarali i postigli dogovor sa predstavnicima projekta Luštica Bay koji se nalazi na istom poluostrvu, kako bi se izmjestila prvobitno planirana trasa MR 2, čime bi se smanjili troškovi eksproprijacije. Dodali su da je odluka o izgradnji te saobraćajnice donijeta na sjednici lokalnog parlamenta u aprilu 2022. godine.

– Predmet ove odluke je izmještanje odnosno određivanje nove trase saobraćajnice u dužini od oko jednog kilometra, širine poprečnog profila šest metara – kazali su iz tog primorskog grada.

Naglasili su da su radi izrade projektne dokumentacije uradili i geodetske podloge pristupne saobraćajnice, za dio puta koji se nalazi u dijelu njihove opštine.

Zakupljeno pola miliona kvadrata

Vlada je u septembru 2009. godine sa investitorom kojeg čine konzorcijum Northstar i Equest Capital Limited Jersey potpisala ugovor o dugoročnom zakupu oko pola miliona kvadrata državnog zemljišta sa obavezom izgradnje, razvoja i upravljanja turističkim kompleksom Montrose.

Taj ugovor je postao pravosnažan u avgustu 2013. kada je potpisan protokol o njegovoj pravosnažnosti. Ugovor je aneksiran po drugi put u februaru 2018. godine za koji je konzorcijum dostavio obavještenje o raskidu.

/Mirko Kotlaš/

Izvor:Vijesti

Najčitanije