15 C
Kotor

Slušaj online radio

Promocija knjige „Andrić i Španija“ u Kući Iva Andrića

promocija-knjige-Andric-i-Spanija

Predstavljanje knjige „Andrić i Španija“, autorke dr Nataše Kovačević biće upriličena u srijedu 19. jula u 21 sat, u Kući nobelovca Iva Andrića.

Autorka je rođena 1987.godine u Trebinju, a Filološku gimnaziju, odsjek za španski jezik, završila je u Beogradu, gdje je diplomirala 2010. godine na Katedri za iberijske studije Filološkog fakulteta. Doktorirala je na Filološkom fakultetu u Beogradu, odbranivši tezu „Ivo Andrić i Španija“, povodom koje je istraživala Andrićev opus iz španskog ugla, kao i srpsko-španske komparativne i kulturne veze, inspirisana autorovim angažmanom i boravkom na Iberijskom poluostrvu.

Zaposlena je kao izvršni urednik u izdavačkoj kući „Narodno delo“ iz Beograda za koju je priredila jubilarnu ediciju „U susret Andriću“ u 12 naslova povodom 130 godina od piščevog rođenja. Objavila je više od 20 naučnih radova na srpskom i španskom jeziku. Učestvuje na konferencijama u zemlji i inostranstvu, autorka je više studija, predgovora i prevoda, među njima i prevodilac Nušićevog „Sumnjivog lica“ na španski jezik.

Dr Nataša Kovačević je u djelu „Andrić i Španija“, osvjetlila njegovo špansko iskustvo koje je jako važno za razumjevanje piščevog opusa, a koje je do tada bilo skrajnuto i nedovoljno istraženo.

„Jer slike sveta koje sam video ili naslutio ne mogu biti nikad dovoljno plaćene. One me nose i podižu, i vezuju za život, i dokazuju mi uvek ponovo – da lutajući godinama svetom nisam uludo snagu gubio.“ – napisao je Ivo Andrić.

Na promociji će uz autorku o knjizi govoriti i novinarka Vitka Vujnović.

Najčitanije