15.8 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisana Monografija Hrvatskog građanskog društva Crne Gore u Kotoru

Povodom obilježavanja jubileja Hrvatskog građanskog društva Crne Gore – 20 godina od osnivanja u Kotoru je u petak promovisana Monografija Društva.

Monografija donosi sveobuhvatno sagledavanje djelovanja društva, presjek autentičnih događaja, hronološki pregled aktivnosti, tekstove iz raznih oblasti djelovanja, kulture, znanosti, povjesti, religije, sporta, pomorstva i na taj način dokumentuje doprinos razvoja Hrvatske nacionalne manjine u Crnoj Gori.

„Civilizacijska obaveza o tragovima vremena i bogatstvo nasljeđa, veza prošlosti i sadašnjosti osvjetljava duh tradicije dostojnog pažnje i poštovanja. Popularizacija rada i otvorenost za zajedništvo i građenjem mostova za stvaranjem društva različitih vrijednosti kroz relevantne izvore prepoznata je namjera autora da se objedini i sačuva od zaborava angažman brojnih članova i saradnika, kako za stručnu javnost tako i za širu čitalačku publiku. Djelo predstavlja i dug prema onima koji su vjekovima ostali na prostorima Južnog Jadrana kao i odgovornost da se prave i istinske vrijednosti prenesu novim nadolazećim generacijama“ – kazala je prof. Marina Dulović predstavljajući Monografiju.

Povodom 20. obljetnice osnivanja HGD-a kao jedan od inicijatora osnivanja društva govorio je Zoran Nikolić koji je podsjetiio prisutne kako je došlo do ideje da se nakon 60 godina hrvatska populacija u Crnoj Gori ponovo organizuje 2002. kada je osnovano HGD CG.

„Neka svima nama koji večeras proslavljamo 20-ti rođendan HGD-a bude podsticaj za dijalog unutar hrvatskog korpusa, dijalog koji mora pokazati kuda želimo ići u kakvom okruženju živjeti, makar na kratko zaboraviti ono oko čega se ne slažemo, ali i koje su to ideje oko kojih se možemo okupiti i ralizirati ih ovdje u našoj Boki“ – poručio je Nikolić.

HGD Promocija Monografije

Prvi predsjednik Hrvatskog građanskog društva Tripo Schubert ujedno i autor ove vrijedne monografije podsjetio je na osobe koje su osnovali društvo, te podsjetio samo na najznačajnije aktivnosti.

„Osnovali smo Hrvatski glasnik 2003. godine, jedini medij na hrvatskom jeziku u Crnoj Gori, oformili dopunsku nastavu na hrvatskom jeziku u Kotoru i Tivtu, oformili Mandolinski orkestar „Tripo Tomas, kazališnu sekciju, obnovili pučku manifestaciju Tripundansko veče, inicirali stvaranje političke stranke, na našu inicijativu Crna Gora je poklonila zgradu pomoraca u starom gradu Kotoru državi Hrvatskoj…“- podsjetio je između ostalog Tripo Schubert.

Monografija je tštampana u 500 primjerka, i sadrži preko 900 fotografija koje svjedoče o brojnim aktivostima članova HGD-a Crne Gore.

Predsjednik Opštine Kotor Vladimir Jokić, čestitajući jubilej poručio je da brojevi govore o manjini ali da snaga nije u brojevima već u istini.

„Hrvati u Kotoru nikada ne mogu biti manjina već samo jedan od temelja grada. U Kotoru ne možemo govoriti o toleraniciji već jedino i isključivo o zajedničkom životu svih građana“ – poručio je Jokić.

HGD Promocija Monografije – foto Boka News

Predsjednica HGD-a Rafaela Pina Lazarević uručila je zahvalnice pojedincima i institucijama koji su doprinijeli ostvarenju rezultata Društva u proteklom periodu.

Interesantno je da su jubileju i promociji Monografije prisustvovali svi bivši predsjednici HGD-a Crne Gore, Tripo Schubert, dr Ivan Ilić, Mirko Vičević, Mario Brguljan.

U muzičkom dijelu programa nastupili su klapa Bisernice Boke i muzički sastav Tri kvarta.

Štampanje monografije pomogli su Fond za zaštitu i ostvarivanje manjiskih prava Crne Gore, Središni državni ured za Hrvate izvan Republike Hrvatske, Opština Kotor, Marko Franović iz Sidneja, i Žarko Radulović suvlasnik hotelske grupe „Montenegro Stars“.

Više fotografija na našoj facebook starani.

Najčitanije