7.4 C
Kotor

Slušaj online radio

Zračna luka Dubrovnik u 2022. godini ostvarila rast prometa za 232 posto

Foto – Zračna luka Dubrovnik

Direktor Zračne luke Dubrovnik (ZLD) Viktor Šober izjavio je u petak kako će ta tvrtka u pretežno državnom vlasništvu 2022. godinu završiti s oko 2,15 miliona putnika, što je rast prometa od 232 posto u odnosu na lani.

Pritom ukupni procijenjeni prihodi za 2022. godinu iznose oko 393 milijuna kuna, 54 posto više nego lani, dok su procijenjeni rashodi oko 324 miliona kuna, što je po Šoberu očekivano povećanje od 13 posto u odnosu na prethodnu godinu.

Šober je na tradicionalnoj godišnjoj konferenciji za medije u Dubrovniku istaknuo kako je procijenjena dobit ZLD za 2022. godinu od oko 69 milijuna kuna najbolji pokazatelj oporavka, budući da je u 2021. godini ostvaren negativan rezultat.

„Nakon dvije teške pandemijske godine konačno se možemo pohvaliti dobrim rezultatima i oporavkom“, izjavio je Šober i rekao kako ZLD u 2023. godini planira rast broja putnika od oko 20 posto, čime bi se nastavio oporavak od krize uzrokovane Covid-19 pandemijom.

„Na nedavnoj SLOT konferenciji u Melbourneu utvrdili smo da i dalje postoji velik interes za Dubrovnik. Taj rast očekujemo i u idućim godinama i prema tome bi ZLD trebala u 2024. godini izjednačiti ili nadmašiti rekordni rezultat iz 2019. godine“, poručio je.

Velik utjecaj na povećanje prometa imat će ulazak RH u Schengen

Direktor ZLD Viktor Šober dodao je kako se, prema najavama prijevoznika, za 2023. godinu očekuje rast broja operacija od oko 15 posto na letovima prema Zapadnoj i Srednjoj Europi, prvenstveno Ujedinjenom Kraljevstvu, Francuskoj, Njemačkoj, Italiji i Skandinaviji.

„Velik utjecaj na povećanje prometa će imati ulazak RH u Schengensku zonu te očekujemo veće povećanje broja putnika sa Schengen destinacija. Najznačajnije su najave prijevoznika koji su već među prvih deset na Zračnoj luci Dubrovnik prema broju prevezenih putnika, a koji su najavili ili zadržavanje ili povećanje kapaciteta“, rekao je Šober.

Kao posebno značajnu Šober je ocijenio najavu United Airlinesa o nastavku prometovanja na interkontinentalnoj ruti New York – Dubrovnik s letovima četiri puta tjedno od sredine svibnja do kraja rujna.

„Posebno ćemo se posvetiti oporavku zimske sezone, gdje očekujemo veći broj prijevoznika“, izjavio je Šober i istaknuo kako su u tijeku infrastrukturni radovi u pripremi za ulazak u Schengensku zonu.

„Za zračne luke taj rok je 26. ožujka 2023. godine. Već sad možemo potvrditi da će sve biti provedeno na vrijeme, a do studenog 2023. godine bit će implementiran i EES te ETIAS sustav“, najavio je Šober.

Podsjetio je kako ZLD, za razliku od brojnih europskih zračnih luka, ni u vremenu pandemijske krize nije otpuštala radnike, već ih je zadržala uz financijsku potporu države.

„Imali smo i nešto sredstava od zadržane dobiti koju država nije povukla i s time smo riješili taj problem. Nastavit ćemo angažirati i sezonce, a oko 100 stalnih sezonaca ćemo zadržati u ZLD“, rekao je Šober.

Izvor:Hina

Najčitanije