14.7 C
Kotor

Slušaj online radio

Promovisano dopunjeno izdanje knjige ,,Werk – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori”

Sa promocije knjige

Promocija II dopunjenog izdanja knjige ,,Werk – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori”, autora Radojice Pavićevića, održana je sinoć u Crkvi Svetog Pavla. Sekretarka Sekretarijata za kulturu, sport i
društvene djelatnosti Marina Dulović pozdravila je prisutne:

,,Tvrđave koja je Austrougarska izgradila na teritoriji Crne Gore, zavrijeđuju mnogo više naše pažnje i zaštite. One mnogo veću pažnju skreću turistima koji dolaze, kao i arhitektama koji se dive graditeljskoj ljepoti i uopšte mogućnoti da se one izgrade na tako nepristupačnim mjestima.

Njima se bave i mnogi vojni stručnjaci, koji su zasigurno fascinirani načinom kako su izgrađene i o kakvim detaljima se prilikom gradnje mislilo.”

Autor knjige Radojica Pavićevića istakao je da mu je čast govoriti povodom obilježavanja dijela značajnog istorijskog naslijeđa koji polako blijedi.

,,1866 godine u mađarskom i bečkom parlamentu, dvojne monarhije, donesen je Zakon o opštoj vojnoj obavezi kojim je stalni vojnički kadar udvostručen povećanjem na 800 hiljada vojnika. Prelaznim odredbama određeno je da obveznici okruga kotorskog i dubrovačkog neće, kao do tada, biti osobođeni vojne obaveze. To su bili razlozi što se se narod
Boke kotorske spontano suprostavio pokušaju okružnog načelnika u Kotoru, viteza Franca, da za sedmicu dana ostvari naredbu o ustanovljenju regrutnih spiskova mladića rođenih 1847. 1848. i 1849. godine”, istakao je Pavićević.

werk

U ime izdavača o knizi je govorio Slobodan Čukić, kao i publicista i novinar Vlatko Simunović.

Promocija knjige ,,Werk – Austrougarske tvrđave u Crnoj Gori”organizovana je povodom obilježavanja 150 godina od Krivošijskog ustanka i dio je programa obilježavanja Dana opštine Kotor.

Najčitanije